Može li sprej za nos djelovati kao “vakcina” i blokirati replikaciju koronavirusa

Sprej za nos koji blokira apsorpciju virusa SARS-CoV-2 u potpunosti je zaštitio tvorove na kojima je testiran, rezultati su studije koju je u četvrtak objavio međunarodni tim naučnika.

Studiju, koja je bila ograničena na životinje i još uvijek nije recenzirana, procijenilo je nekoliko zdravstvenih stručnjaka.

Ako se za ovaj “lijek”, koji su naučnici opisali kao netoksičan i stabilan, dokaže da djeluje na ljude, mogao bi se stvoriti novi način borbe protiv pandemije. Svakodnevno ispuštanje spreja u nos djelovalo bi poput vakcine, prenose američki mediji.

“Uzbudljivo je imati nešto novo što djeluje protiv koronavirusa”, rekao je dr. Arturo Casadevall, šef Odsjeka za imunologiju Johns Hopkins Bloomberg škole javnog zdravstva, koji nije bio uključen u studiju. “Mogao bih zamisliti da je ovo dio arsenala”, dodao je.

Istraživanje su proteklih mjeseci provodili naučnici iz Medicinskog centra Univerziteta Columbia u New Yorku, Medicinskog centra Erasmus u Holandiji i Univerziteta Cornell u Ithaci, a studiju su finansirali Nacionalni institut za zdravstvo i Medicinski centar Univerziteta Columbia.

Potrebna su dodatna sredstva za provođenje kliničkih ispitivanja na ljudima, kazala je dr. Anne Moscona, pedijatrica i mikrobiologinja iz Columbije te koautorica studije.

“Sprej direktno napada virus. Sadrži lipopeptid, česticu holesterola povezanu s lancem aminokiselina, gradivnih blokova proteina. Ovaj lipopeptid se tačno podudara s dijelom aminokiselina u proteinu koronavirusa koji patogen koristi za vezanje na ljudske disajne puteve ili plućnu ćeliju.

U studiji je sprej korišten na šest tvorova koji su potom podijeljeni u parove i smješteni u tri kaveza. U svaki su kavez ušla i dva tvora koji su dobili sprej za placebo i jedan koji je bio namjerno zaražen koronavirusom.

Tvorove koriste naučnici koji proučavaju gripu, SARS i druge respiratorne bolesti, jer virus mogu dobiti kroz nos jednako kao i ljudi.

Nakon 24 sata nijedan od tvorova koji su dobili sprej nije bio zaražen, dok su svi koji su dobili placebo bili pozitivni na koronavirus.

“Replikacija virusa bila je potpuno blokirana. Zaštitni sprej pričvršćuje se na ćelije u nosu i plućima i traje oko 24 sata. Ako ovo uspije i kod ljudi, mogli biste spavati u krevetu s nekim zaraženim ili biti sa zaraženom djecom i pritom biti sigurni”, rekla je dr. Moscona – prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79