Mračna strana društvenih mreža: Facebook dozvoljavao političarima zloupotrebe

Kompanija Facebook je u više navrata dozvoljavala svjetskim liderima da koriste svoje Facebook naloge da bi sa njih obmanjivali javnost ili šikanirali svoje protivnike iako je u više navrata upozoravano da postoje dokazi za takvo nedozvoljeno ponašanje.

U izvještaju londonskog Gardijana se navodi da je obimna interna dokumentacija, koju su otkrili zaposleni u kompaniji, pokazala kako je Facebook reagovao na više od 30 slučajeva politički manipulativnog ponašanja u 25 zemalja.

Istraga londonskog lista je pokazala da je Facebook dozvolio najveća kršenja pravila u siromašnim, malim, nezapadnim zemljama kako bi se privukla pažnja svjetskih medija, vlada SAD i drugih bogatih zemalja.

Kompanija je brzo reagovala kako bi spriječila političke zloupotrebe svoje platforme u SAD, na Tajvanu, u Južnoj Koreji i u Poljskoj, ali je sporo reagovala na slične situacije u Avganistanu, Iraku, Mongoliji, Meksiku ili u zemljama južne Amerike.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79