“Mrvice” poručile političarima: Nedonoščad su veliki borci, ne koristite taj izraz za ponižavanje

Nedonošče je termin koji podrazumijeva dijete rođeno prije vremena. Ne može se koristiti u svrhe vrijeđanja, ponižavanja, a ni pri opisivanju političkog protivnika ili sagovornika.

Poručili su ovo iz Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece “Mrvice”, a nakon izjava političara koje smo posljednjih dana mogli čuti u javnosti.

Iz Udruženja napominju da se u Srpskoj godišnje prijevremeno rodi oko 450 djece, ali da je svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću izuzetno niska.

– Od trenutka kada dođu na svijet njihovim je roditeljima potrebna pomoć, medicinska, ali i ona topla, ljudska. Na osnovu toga želimo da povećamo razumijevanje u našem društvu kada su u pitanju ovi mali, hrabri borci. Voljeli bismo da naša okolina postane svjesna da nedonošče i neurorizično dijete nije bolesno dijete. Ne želimo da budemo dio primitivne sredine. Želimo da shvatite da su to veliki borci, koji od svog prvog daha vode borbu za život – napominju “Mrvice”.

Nedonoščad i njihovi roditelji svakodnevno se susreću sa izazovima i brojnim zdravstvenim problemima koje porođaj prije vremena nosi. Stepen smrtnosti ovih beba je i dalje veliki uprkos napredovanju medicine.

– Za njihovu budućnost, bolju njegu, inkubatore, tople krevetiće i rehabilitaciju borimo se svakodnevno, godinama unazad. Stoga, vodite računa kada termin „nedonošče“ uzimate u svrhu onoga što on nije i ne može biti. Nipodaštavate borbe ovih heroja i borbe njihovih roditelja – zaključili su iz Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece u Republici Srpskoj „Mrvice“.

Podsjetimo, lider SNSD Milorad Dodik nazvao je protekle nedjelje gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića “političkim nedonoščetom”, na šta mu je on uzvratio da ga taj naziv motiviše.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79