Muftijin emanet: Kako je incident na Univerzitetu u Novom Pazaru razotkrio sukob u porodici Zukorlić

Nakon incidenta koji se dogodio prije nekoliko dana na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru (UNINP), gdje je, prema tvrdnjama tamošnjih medija, došlo do sukoba između pripadnika osiguranja Univerziteta sa nekoliko lica koja su navodno htjela preuzeti kontrolu nad zgradom Univerziteta došlo je do razotkrivanja odnosa u porodici rahmetli muftije Muamera Zukorlića.

Naime, svi vakufi koji pripadaju Islamskoj zajednici u Srbiji moraju imati osiguranje koje angažuje IZ, a koje pretežno vodi brat rahmetli muftije Muhamed Zukorlić, odluka je IZ-a.

Kako tvrde tamošnji mediji do sukoba je došlo nakon odluke druge žene rahmetli muftije, Elme Elfić Zukorlić, koja je i predsjednica Univerziteta da angažuje privatno osiguranje.

Uslijedilo je i saopćenje Mešihata u kojem pozivaju na stprljenje i uzdržanost, te da o svim dešavanjima prate uputstva i slijede preporuke Islamske zajednice i njenih čelnika.

Putem zvaničnih profila UNINP-a na društvenim mrežama objavljeno saopćenje čalana uprave Univerziteta u Novom Pazaru i prorektora za nauku Muzafera Saračevića, u cilju, kako je naglašeno, sprečavanja širenja dezinformacija, da su na sjednici uprave jednoglasno usvojili prijedlog da se pojača osiguranje prostorija na UNINP.

– Za ovaj prijedlog glasalo je svih sedam članova uprave – kazao je Saračević i dodaje da traži poštovanje za autonomnost Univerziteta u Novom Pazaru i da dozvole da ova visokoškolska ustanova i dalje postiže izvanredne rezultate na polju nauke i obrazovanja.

Rektor ovog Univerziteta dr. Suad Bećirović, koji je inače blizak rođak rahmetli muftije, ipak tvrdi drugačije.

– Kao rektor i jedini zakonski zastupnik Univerziteta u Novom Pazaru, želim obavijestiti javnost da nije došlo do nikakvog incidenta i da Univerzitet radi u punom kapacitetu. Također, želim obavijestiti javnost da Univerzitet u Novom Pazaru ima dugogodišnju uspješnu saradnju sa agencijom za osiguranje “Berk” iz Novog Pazara i da legalni organi Univerziteta nisu zaključili nikakav ugovor sa drugom agencijom. Upućujem javni apel svim medijima da se prestane sa širenjem dezinformacija – napisao je on u svom saopćenju.

Elma Elfić Zukorlić reagovala je i putem svog Instagram profila, te postavila pitanje “Ko čuva muftijin amanet?”

Nije izostao ni komentar Usamea Zukorlića koji je, može se protumačiti, indirektno odgovorio na pitanje druge muftijine supruge i kazao kako je samo jedan amanet rahmetli muftije na ovom Univerzitetu, a zatim poručio kako se nijedna odluka na Univerzitetu neće donositi mimo zakona i propisanih pravila.

– Samo je jedan amanet rahmetli Muftije na toj ustanovi – Pisani testament statut – Poštovanje Statuta univerziteta, dokumenta koji je lično pisao rahmetli akademik. Zato mi, i kao nasljednici muftijini i kao pripadnici Islamske zajednice, ćemo se pobrinuti da se čuva taj amanet. Na toj ustanovi se nijedna odluka više neće donositi mimo zakona i propisanih pravila, a prsti politika koje su se borile protiv muftije i samog Univerziteta i za koje nam je muftija ostavio jasne amanete će ostati daleko od te ustanove – naveo je on.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79