Mugdim Omanović nagodio se s Tužilaštvom, Jozo Markić najavio štrajk glađu

U Kantonalnom sudu Mostar danas je pred Sudskim vijećem kojim predsjedava Elis Sultanić, nastavljen glavni pretres protiv optuženih Rahmana Begluka (32), Joze Markića (36), Alena Begluka (35), Mugdima Omanovića (35) i Enis Mandala (35).

Riječ je o grupi koja se tereti za organizirani kriminal u vezi s razbojništvom i teškim krađama, kao i krađama, ali i za nedozvoljeno držanje oružja te druga krivična djela, a uhapšeni su lani u septembru u akciji Federalne uprave policije (FUP) pod nazivom „Orka“.

Tužilac Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Kemal Maksumić, koji zastupa optužnicu predložio je, na samom početku, da se sudski postupak u odnosu na Mugdima Omanovića razdvoji zbog sporazuma o priznanju krivice, što je i učinjeno, prenosi Avaz.

Tako je Omanović osmi optuženik u ovom predmetu koji se nagodio s Tužilaštvom HNK. Podsjetimo, optužnicom je bilo obuhvaćeno ukupno 12 osoba.

Također, Markić se obratio Sudskom vijeću, najavivši da će od ponedjeljka stupiti u štrajk glađu i to „zbog ukinutih posjeta u pritvoru Kaznenopopravnog zavoda Mostar radi korone“. Kazao je i da neće biti siguran hoće li imati snage doći na naredno ročište.

Iako se na zabranu posjeta osvrnuo i advokat Branko Karadeglić, branitelj Alena Begluka, požalivši se kako je sa svojim branjenikom mogao samo telefonski razgovarati te da se nisu pripremili, ipak, predsjedavajući Sultanić mu to nije uvažio. Odgovorio mu je da je riječ o vanrednoj situaciji, kao i da mu nije uskraćena komunikacija sa branjenikom.

Nakon što je na prethodnom ročištu Tužilaštvo direktno ispitalo svjedoka sa imunitetom, Mithada Mušića danas je na to pravo imala odbrana optuženih.

Prvooptuženi Rahman Begluk i njegov advokat Rizo Tvrtković nisu imali pitanja za Mušića, dok je Nada Dalipagić, koja brani Markića izjavila da je prošli put prigovorila vjerodostojnosti njegovog iskaza. Mušić je, u suštini, odgovarajući na pitanja Karadeglića, kazao da o djelima koja se na teret stavljaju Alenu Begluku zna samo iz priča Rahmana Begluka.

Podsjetimo, Mušić je, kako je to predočeno, prošli put snimao razgovore između njega i Rahmana Begluka, inače, njegovog vjenčanog kuma. Također, Mandal i njegov advokat Adnan Beganović nisu imali pitanja za Mušića.

Nakon njega svjedočila je Ivana Lesko , uposlenica „Hrvatske pošte Mostar“. Nju je u martu 2014. godine, dok se vozilom kretala od poslovnice iz Međugorja prema Tromeđi, gdje je namjeravala predati novac u banku, prestigao automobil koji joj je potom prepriječio put i iz kojeg su izašla dvojica maskiranih i naoružanih muškaraca, nakon čega se ona zaključala i pokrila glavu jaknom.

Nakon što su počeli razbijati s desne strane staklo, kazala je, ona je otključala vozilo, nakon čega se od straha pomokrila, a oni su uzeli vreću s novcem u kojoj se nalazilo 12.000 KM, uglavnom, u eurima. Ovo djelo se na teret stavlja Rahmanu Begluku, Mušiću i Markiću.

Suđenje se nastavlja saslušanjem svjedoka i očevidaca u srijedu, 22.jula.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79