Mujo Aganović potvrdio da je saslušan u policiji nakon govora na “Danu tradicionalne porodice”

Nakon spekulacija na društvenim mrežama i navoda u pojedinim medijima da je policija privela Muju Aganovića, predsjednika Saveza RVI paraplegirača Federacije Bosne i Hercegovine a u vezi s njegovim izjavama datim tokom skupa “Dan tradicionalne porodice” koji je održan u subotu u Sarajevu, Faktor je kontaktirao Aganovića kako bismo provjerili ove navode. Postavili smo mu nekoliko pitanja.

0

 

 

Da li je tačno da ste saslušani u policiji zbog Vašeg govora na Trgu BiH u Sarajevu?

– Ne znam odakle je procurila ta informacija. Ali bolje je da je procurila da se vidi koliko stvarne demokratije ima u državi. Ja kada sam se vratio iz Sarajeva sa mojom suprugom u Zenicu, pet minuta nisam bio u kući, nisam uspio ni košilju da presvučem, sako, na vrata mi je došla policija s papirom u ruci, vrlo profesionalni su bili i kazali da imaju poziv za mene, da treba da se javim u policiju. Rekao sam da pretpostavljam o čemu se radi. U elektromotornim kolicima sam otišao u policiju. Tamo sam razgovarao sa nadležnim. Naime, ispostavlja se da je od policije iz Sarajeva došao dopis u kome traže da se sa mnom obavi razgovor, navodeći da način izlaganja mojih stavova sadrži elemente koji se eventualno mogu dovoditi u vezu sa krajnjim efektom remećenja javnog reda i mira, pozivanjem na nasilje. Sav svijet je čuo šta sam ja izjavio. Ja sam kazao da sam ja sa velikom odgovornošću i ponosom otišao na taj skup i izgovorio sve ono. Da stojim iza svake svoje riječi i ponovo potvrđujem sve te riječi po cijenu života. To ponavljam i ponovit ću to svugdje. Važno je reći, ja sam pokazao kroz svoju borbu u Savezu paraplegičara da nisam dozvolio ni sebi da u moje institucije ulazimo nasilno i dovodimo u pitanje dignitet moje države za koju smo sve dali. Nisam dao samo noge i ruke već i porodicu. Odlazak na skup “Dan tradicionalne porodice” za mene je velika čast i ponos. Ponavljam, policija je u razgovoru bila vrlo korektna. Zovu me iz mnogih boračkih organizacija, neki traže i sazivanje neke vanredne konferencije za novinare, ali vidjet ćemo.

Neki tvrde da ste pozvani u policiju navodno zbog toga što ste spominjali američkog ambasadora. Da li je Vama u policiji to rečeno ili su u pitanju samo spekulacije?

– Ja neću to reći, to neka kažu oni koji su tražili moje saslušanje. Ja samo hoću da kažem da je pominjanje američkog ambasadora u momo govoru moje pravo onoliko koliko je njegovo pravo da on u mojoj državi svoje lično seksualno opredjeljenje demonstrira i nameće tri miliona građana ove države. Da koristi svoj diplomatski status i on i svi drugi. I oni iz bh. politike kod obnašanja vlasti trebaju znati da je ovo država svih građana, a ne ekskluzivno onih koji su dobili povjerenje. Imali smo priliku na “paradi srama” vidjeti parole gdje se vrijeđa uzvišeni Allahi dž. š, vrijeđa se i muslimanka zbog svoje odijevne prakse. To nećemo dozvoliti, da li su pozvani takvi na saslušanje?

U reakcijama nakon LGBTIQ protesta su mnogi iznijeli pozitivne stavove na račun BiH i načina kako je protekao skup.

– Ne znam šta je Bosna pokazala jučer. Vidimo da su ambasadori 17 zemalja, uključujući OHR i predstavništvo Evropske unije, toliko zdušno i složno pokušali da nam čestitaju. Meni ne trebaju te čestitke, ja se smatram postiđen zbog takvih stvari, ali nismo vidjeli da su složni tako kada treba u manjem bh. entitetu zaštititi elementarno ljudsko pravo i pravo one djece povratnika, i djece Bošnjaka – pravo na bosanski jezik. Nemamo tu situaciju. Mi itekako cijenimo sve ono što je bilo koja država na svijetu, pa i SAD ili Velika Britanija, radi u cilju da ova država bude građanska država. Ali ovo što traži ova populacija (LGBTIQ) to su iživljavanja nad ljudskim pravima. Ne pada mi na pamet da se bilo kome pravdam, osim Bogu i poštenim ljudima u ovoj državi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79