Muke na Jadranu: Alkoholizirani gosti mokre gdje stignu

Jadran0Jednom smo usred noći čuli da nam netko piša na persijanu. Usred Lapada gdje su samo privatne kuće. Gost iz obližnjeg kafića, nije otišao tamo u WC nego je ušao u naš đardin, otvorio raštio, prošao kroz cijeli đardin i popišao se na vrata? Pitam se ima li išta u tom alkoholiziranoj glavi osim bezobrazluka. Oni misle da ovdje nitko ne živi – priča jedna Lapađanka

Onaj tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana kaznit će se za takav prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 njemačkih maraka ili kaznom zatvora do 30 dana. Tako stoji u članku 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a koji se odnosi i na uriniranje na javnom mjestu.

– Da je sreće, kazne bi trebale biti i više od 1500 kuna za ove mlade turiste što nam po noći mrtvi hladni, i najčešće pijani zapišavaju ulice i kućna vrata. Takve su i reakcije Dubrovčana, naročito onih u povijesnoj jezgri na nedavno objavljeni video djevojke koja se u Splitu ‘olakšala’ na ulici, a koji se munjevito proširio društvenim mrežama, piše Dubrovački vjesnik.

– Tamo se vidi da to nije neko gluho doba noći nego da kafići još rade pa nije jasno zašto nije otišla u kafić?

Zapišavaju li tako ulice i doma? Samo su neki od komentara na društvenim mrežama. Ni u Dubrovniku nije drugačija situacija:

– Najgore je u Boškovićevoj i Zlatarskoj gdje je dernjava prolaznika cijelu noć, a često i uriniranje. Najčešće se ne stigne do mora na Peskariji ili do apartmana pa obave što imaju usput – žale se stanari povijesne jezgre. No, nije samo u povijesnoj jezgri tako, već u cijelome gradu.

– Jednom smo usred noći čuli da nam netko piša na persijanu. Usred Lapada gdje su samo privatne kuće. Gost iz obližnjeg kafića, nije otišao tamo u WC nego je ušao u naš đardin, otvorio raštio, prošao kroz cijeli đardin i popišao se na vrata? Pitam se ima li išta u tom alkoholiziranoj glavi osim bezobrazluka. Oni misle da ovdje nitko ne živi – priča jedna Lapađanka.

Koje su lokacije u Dubrovniku najkritičnije i kakve sve posljedice noćnog provoda osjećaju ujutro djelatnici naše Čistoće?

– Srećom mi redovito svaku noć peremo Stradun, a prolazi i naše vozilo pa ne mogu reći da je do mene došlo da su stanari baš neke ulice posebno na udaru i da su zvali. Vjerojatno to i preveniramo noćnim pranjem. Ili ljudi zaliju sami vodom ili prođe naš šmrk. Osim toga naši javni WC-i rade do tri ujutro, pa uz sve WC-e u kafićima i javne WC-e ne zna što bi mogli više napraviti? Takvi alkoholizirani turisti koji poslije ponoći imaju neku fiziološku potrebu najmanje razmišljaju i gledaju znakove gdje mu je dostupan javni WC. Ne znam što ni mogli drugo napraviti da se to izbjegne? – govori direktor Čistoće Marko Iveković.

Podsjetimo, na području povijesne jezgre javni WC je na Peskariji, a još su tu i WC-i na Pilama i Pločama. Sve ih održava Čistoća i cijena ulaska je 7 kuna. Izvan grada javni WC je i na placi Lapad u Parku Luja Šoletića u Gružu, na Kalamoti.

Sanirani čvor na Pločama trenutno je zbog radova ograničenog pristupa, no bit će u punoj funkciji čim se prva faza uređenja pretovarne zone na Pločama završi, kaže Iveković. Kad se pristupi konačnom uređenju tog platoa i pretovarne zone on bi trebao biti na drugoj strani platoa.

Grad Dubrovnik planira dogodine otvoriti još jedan prostor čija će namjena biti javni WC, koji će korisnicima biti dostupan 24 sata dnevno jer očito, potrebe su velike. Prvi javni sanitarni čvor unutar zidina planira se realizirati u prostoru koji se nalazi na kantunu Ulice između polača i Marojice Kaboge, u prizemlju zgrade ukupne površine 123,80 četvornih metara. Po idejnom projektu trebao bi sadržavati muški i ženski sanitarni čvor, kabinu za osobe s invaliditetom, prostoriju za njegu djece, prostoriju za djelatnike te uslužnu garderobu za privremenu pohranu prtljage.

Neslužbeno se doznaje kako je grad u pregovorima za kupnju još jednog dijela te nekretnine, uz dio koji je u gradskom odnosno vlasništvu UTD Raguse, kako bi javni WC bio što komotniji.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79