Munira Subašić: Kad bih tužiteljima dala 5 ovaca da čuvaju, 3 bi izgubili

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, koja okuplja članove porodica žrtava genocida u Srebrenici, komentarisala je zamolnicu Bosne i Hercegovine za procesuiranje 14 generala Hrvatske vojske.

“Jučer sam, vraćajući se iz Crne Gore, bila šokirana viješću, što se ovo događa… Znam da je naše tužilaštvo pod politikom, da više vodi politiku nego pravdu. Ali ipak baviti se drugom zemljom, tuđim generalima, a ne našim generalima, zločinima, genocidom, a toliko je Bosna puna zločinaca koji su slobodni, nagrađeni…”, rekla je Munira Subašić i dodala:

“I Gordana Tadić i drugi tužitelji imali su predmete pod oznakom A. Zašto ne rade svoj posao? Zašto se bave politkom? Zašto vrijeđaju žrtve? Zašto ponižavaju majke? Suština svega je da sam stvarno iznenađena. Ne poznajem ni te generale, ali ti generali nisu činili zločine u Bosni. Tamo ako jesu, ne znam ništa, trebaju se baviti našim generalima i zločinima u BiH. Zločinaca je puna Bosna.”

Munira Subašić ističe da je tužitelje ionako postavila politika, piše N1. “Samo politika, ništa drugo, 80% tužitelja i sudaca postavljeni su od strane stranaka. To su sve podobni, a ne sposobni. Kad bih im dala pet ovaca da čuvaju, tri bi izgubili, dvije bi prodali”, zaključila je.

U poslijepodnevnim se satima oglasilo Ministrastvo pravosuđa i uprave RH. Potvrdili su da su primili zamolnicu Tužilaštva BiH za preuzimanje kaznenog progona zbog sumnje na kršenje međunarodnog prava u okviru vojno-redarstvene operacije Bljesak, no ističu da se ne radi o optužnicama već o “zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći temeljem Sporazuma između Vlade RH i Vlade BIH o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima”.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79