Munira Subašić zbog ulaska kadeta Vojske Srbije u BiH traži reakciju OHR-a

Udruženje “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa” reagovalo je na dolazak kadeta Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu, a na reakciju su pozvale visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

U objavama na društvenoj mreži X, iz ovog udruženja navode da “ne znaju da li su sigurni.”

Zbog prisustva Vojske Srbije, a koja nema dozvolu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a pred obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici zahtijevamo hitnu reakciju OHR-a jer ne znamo da li smo sigurni, da li je ovo poruka prijetnje da oni mogu doći kad žele i gdje žele”, stoji u objavi.

Dalje su na reakciju pozvale i predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen.

“Vojska Srbije se nalazi na teritoriji suverene Bosne i Hercegovine, mi kao i te 1995. trebamo čekati na svojim pragovima da nas ubijaju, tjeraju i siluju dok čitav svijet šuti. Zahtijevamo hitnu reakciju nadležnih institucija i međunarodne zajednice. Pitamo da li bi bilo normalno da strana vojska bez dozvole ulazi na teritoriju Njemačke, Francuske ili bilo koje države i da li bi se to okarakterisalo kao agresija”, navedeno je iz udruženja.

Dodali su: “Ursula von der Leyen, da li smo sigurni u svojim kućama i da li možemo ukopati svoje najmilije?”.

Majke Srebrenice također kažu da su Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić prekršili Dejtonski mirovni sporazum.

Pozivamo sve domaće i međunarodne aktere koji su zaduženi za nadziranje i provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma da poduzmu sve potrebne radnje i direktno kazne one koji su izvršili ponovnu vojnu agresiju na BiH. Da li država Bosna i Hercegovina ima svoje institucije ili nam strane vojske mogu ulaziti gdje žele i kad god žele?”, rečeno je.

Na kraju pitaju: “Da li smo mi majke nevino ubijene djece sigurne i da li mirno možemo ukopati svoje najmilije? Sramno!”, kažu iz Udruženja “Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79