Munjić nakon ubistva u Tuzli: Ove godine će policijski službenici obaviti ljekarske preglede

Policijski službenici prolaze sigurnosne provjere za pristup tajnim podacima, u skladu s odredbama Zakona o zaštiti tajnih podataka Bosne i Hercegovine, a koje provode Obavještajno-sigurnosna agencija BiH i Državna agencija za istrage i zaštitu, izjavio je za Fenu direktor Federalne uprave policije (FUP) Vahidin Munjić, nakon što je policajac Elvis Ćustendil ubio u Amru Kahrimanović u Tuzli.

“Sistem sigurnosnih provjera predstavlja jedan vid provjera, a koji su obavezni proći svi uposlenici koji imaju pristup tajnim podacima. Što se tiče ljekarskih provjera, u većini policijskih organa u Bosni i Hercegovini nije adekvatno uređen sistem ljekarskih pregleda policijskih službenika”, kaže Munjić.

“Mi smo prepoznali naprijed navedene nedostatke zbog čega je federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak formirao radne grupe u čijem sastavu se nalaze službenici FMUP-a i FUP-a, a čiji je zadatak da pripreme novi tekst Zakona o policijskim službenicima FBiH i Zakona o unutrašnjim poslovima FBiH u kojim će između ostalog biti navedena i obaveza blagovremenog upućivanja na ljekarski pregled policijskih službenika “, naglasio je.

Po njegovim riječima, u dogovoru s ministrom Isakom, u budžetu Federalne uprave policije za tekuću godinu predviđena su novčana sredstva za ljekarske provjere policijskih službenika.

Direktor Uprave policije MUP-a TK Dževad Korman i načelnik Policijske uprave Tuzla Siniša Varaškić danas su na pres-konferenciji govorili o ubistvu koja se dogodilo u Tržnom centru “Sjenjak” kada je Elvis Ćustendil hicima iz pištolja usmrtio 52-godišnju Amru Kahrimanović.

Prema riječima direktora Kormana, Ćustendil je bio policijski inspektor koji je radio u Operativnom centru MUP-a TK, a svojevremno je bio i zamjenik komandira Policijske stanice Istok.

“Posljednja tri dana je na godišnjem odmoru. Pucao je iz službenog pištolja koji je morao ostaviti kada je odlazio na godišnji odmor. Unutrašnja istraga utvrdit će da li je bilo propusta u postupanju u tom slučaju”, kazao je Korman.

Protiv Ćustendila vođen je disciplinski postupak 2020. godine zbog učešća u saobraćajnoj nesreći pod dejstvom alkohola. Drugih prijava, prema riječima Kormana, nije bilo i trenutno se ne raspolaže s informacijama da je imao problema s kolegama na poslu.

Motiv ubistva nije poznat, ali je žena bila jedina meta Ćustendila koji je u nju ispalio više hitaca. Potom se dao u bijeg, a uhapšen je 20-ak minuta nakon počinjenja krivičnog djela.

Ćustendil je zvanično suspendovan i večeras je predat u nadležnost Kantonalnog tužilaštva TK.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79