MUP KS-a dao otkaz devetorici policajaca

U Upravi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo za devet policijskih službenika je utvrđeno postojanje sigurnosne smetnje za pristup tajnim podacima zbog čega su im uručeni otkazi.

U MUP-u pojašnjavaju da su policajcima “donesena rješenja o prestanku radnog odnosa”, piše Oslobođenje.

– U cilju zaštite ličnih podataka nismo u mogućnosti dati podatke o kojim policijskim službenicima se radi, odgovorili su iz MUP-a.

Zanimalo nas je još o kakvim tačno sigurnosnim smetnjama je riječ, te da li su ti policajci kojima su uručeni otkazi bili predmet disciplinske ili eventualno krivične istrage. No, ostali smo uskraćeni za odgovore.

Preporuke

– U skladu sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka BiH, sigurnosne provjere vrši Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, koja rezultate sigurnosne provjere, uz svoju preporuku dostavlja rukovodiocu organa u kojem je osoba zaposlena ili obavlja dužnost. Na osnovu toga rukovodilac donosi odluku o postojanju, odnosno nepostojanju sigurnosne smetnje. S tim u vezi radi zaštite tajnih podataka ne možemo dostaviti informaciju o kakvim sigurnosnim smetnjama se radi u konkretnim slučajevima, kažu u sarajevskom MUP-u.

Pojasnili su da je u skladu sa odredbama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji MUP-a KS-a za svako radno mjesto propisano obavezno vršenje sigurnosne provjere, za sve osobe koje obavljaju dužnost na tim radnim mjestima, kao i osobe koje se prijavljuju za rad na radno mjesto u Upravi policije MUP-a.

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH, između ostalog, propisano je da osobe kojima je odlukom nadležnog organa utvrđena sigurnosna smetnja ne mogu dalje obavljati dužnost, odnosno posao za koji je obavljena ili obustavljena sigurnosna provjera.

– Članom 53. stav 1. tačka a. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo propisano je da pored opštih uslova za zapošljavanje u policijski organ, kandidat mora ispunjavati i uslov da nema sigurnosnu smetnju shodno utvrđenom stepenu tajnosti za radno mjesto u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka. U skladu sa članom 61. stav 1. Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo, nakon odobravanja liste predloženih kandidata za osnovnu policijsku obuku, isti se podvrgavaju sigurnosnim provjerama u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, odgovor je MUP-a na naše pitanje “kada su i na koji način ti policajci uopšte i zaposleni u MUP KS-a te da li se prilikom zapošljavanja policajaca vrše slične provjere”.

Da je u policijskim redovima sve više kriminala, korupcije i policajaca koji bivaju lišeni slobode, a potom i optuženi te osuđeni, svjedočili smo i prošlog mjeseca kada je u samo sedam dana nekoliko njih optuženo.

Naime, Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Tužilaštva USK-a Bihać protiv komandira Policijske stanice Cazin Saida Ljubijankića (1969) i službenika Policijske stanice Cazin Admira Šabića (1975), obojica iz Cazina, zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Optuženi se terete da su 3. januara ove godine koristeći svoj službeni položaj pribavili korist P. N.

– Znajući i svjesni da se vatreno oružje koje je oduzeto zbog učinjenog prekršaja ne može vratiti prije okončanja sudskog postupka, koji je pokrenut na osnovu zahtjeva Policijske stanice Cazin i vođen protiv P. N, Ljubijankić je kao komandir Policijske stanice Cazin naredio da se P. N. sporni pištolj kao predmet prekršaja vrati, a Šabić prihvatio nezakonitu naredbu komandira Policijske stanice Cazin te sačinio potvrdu i sporni pištolj vratio P. N, na koji način su pribavili korist P. N. u vidu nepripadajućeg prava na držanje – posjedovanje navedenog oružja, stoji u optužnici.

Oni će se uskoro naći u sudnici kako bi se izjasnili o navodima optužnice. Samo nekoliko dana ranije Osnovni sud na Sokocu potvrdio je optužnicu protiv policajca iz Istočnog Sarajeva Milana Ivanića zbog krivičnih djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, a koji je od državljana SAD-a htio pribaviti korist u iznosu od 50 KM.

Nijaz Mulalić, pripadnik MUP-a KS-a, optužen je da je od marta 2018. do početka februara 2019. godine, od 23 podnosioca zahtjeva u postupku izdavanja odobrenja za nabavljanje i nošenje oružja, tražio i uzimao novac ili administrativne takse u određenoj novčanoj protuvrijednosti za radnje koje se obavljaju po službenoj dužnosti i ne podliježu obavezi plaćanja.

Na ovaj način pribavio je sebi nezakonitu korist od najmanje 1.410 KM.

Vahidin Omerbegović, bivši komandir Policijske stanice Kalesija i načelnik Operativnog centra MUP-a TK-a, osuđen je prije nekoliko dana na godinu robije. On je osuđen za produženo krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja, odavanje službene tajne, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, primanje dara ili drugog oblika koristi.

Podsjetimo da ovo nije jedini slučaj u tuzlanskoj policiji. Mnogi će se sjetiti Samira Aljukića, bivšeg vršioca dužnosti komesara MUP-a TK-a, kojeg je Kantonalni sud u Tuzli osudio na tri godine zbog produženog krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, te protivzakonito posredovanje i iznuda.

Adekvatna kazna

Javnost se sjeća i skandaloznih fotografija koje prikazuju policajca MUP-a RS-a kako spava pored ispražnjene pivske flaše, dok ga mladići ismijavaju.

– Radi se o najtežem obliku povrede radne discipline te će policajac biti adekvatno kažnjen, kazao je tada Milić Lazarević, zamjenik načelnika Centra javne bezbjednosti Doboj.

Haris Tabaković, inspektor Federalne uprave policije, osuđen je na 16 godina robije zbog likvidacije Firzete Halkić u stanu na Alipašinom Polju koje se desilo 13. aprila 2015. godine. Njegov kolega iz FUP-a Enes Muslić osuđen je 2012. na 13 godina robije zbog likvidacije Amile Sabljić u Mostaru.

Goran Jeličić, zaposlenik policijske postaje u Bosanskoj Dubici, prije 13 godina likvidirao je Irenu Predojević, a likvidaciju je rasvijetljeno tek prošle godine. On se nalazi u pritvoru i čeka suđenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79