MUP KS izabrao kandidate za helikoptersku jedinicu

Ministar MUP-a Kantona Sarajevo Admir Katica primio je danas izabrane kandidate za helikoptersku jedinicu MUP-a KS, koji su zadovoljlili kriterije javnog konkursa završenog u aprilu ove godine. Šest kandidata zadovoljilo je stroge uslove i kriterije konkursa koji su uključivali fizičku spremu, poznavanje geografije, engleskog jezika, ljekarske preglede, sigurnosne provjere i u konačnici selektivno letenje.

Sastanku su prisustvovali i Muhamed Hasanović, načelnik Sektora za policijsku podršku, kao i Omer Kulić, stručni konsultant, inžinjer vazduhoplovstva i instruktor letenja, koji predvodi radnu grupu za uspostavu helikopterske jedinice MUP-a KS. Kako je istakao Kulić, MUP KS će snositi troškove školovanja izabranih kandidata koji će biti u obavezi da potpišu ugovor o desetogodišnjem angažmanu u MUP-u KS i radu za helikoptersku jedinicu.

Ministar Katica je poručio budućim pilotima helikopterske jedinice MUP-a KS da su na putu do uspostavljanja helikopterske jedinice najvažniji ljudski resursi i da računa na njih.

“U 2024. godini planirali smo sredstva u budžetu za vaše obuke. Već u januaru ćemo pokrenuti postupak za izbor ustanove na kojoj ćete se obučavati i steći adekvatno znanje. Pred vama je puno ispita i puno praktičnog rada, ali ne sumnjam da ćete nam pomoći u našoj viziji da uspostavimo jednu dugoročnu i održivu helikoptersku jedinicu”, izjavio je Katica.

“Nedvojbeno, helikopter koji nabavljamo će imati višestruki značaj, prvenstveno kod prevoza pripadnika policije u izvršenju policijskih zadataka, posebno specijalnih jedinica na teško pristupačne terene, ali i u najtežim životnim situacijama, poput prevoza bolesnika i povrijeđenih, požara, poplava, zemljotresa. MUP KS je posvećen stvaranju boljeg sigurnosnog ambijenta u Kantonu Sarajevo i u tom kontekstu nam je nabavka višenamjenskog helikoptera, kao i snažna i opremljena helikopterska jedinica veoma važna”, dodao je ministar Katica.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79