MUP KS: Nema sigurnosnih razloga za otkazivanje LGBTIQ Povorke

MUP Kantona Sarajevo održano je konferenciju za medije na kojoj je bilo govora o tri javna okupljanja tokom vikenda u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Riječ je o skupu “Dan tradicionalne porodice” u organizaciji Udruženja građana “Svjetlo” u subotu, a u nedjelju su zakazana dva skupa od 10 do 11.30 u parku u naselju Ciglane, Udruženja “Iskorak” i skup LGBTIQ osoba, poznat kao “Bh. povorka ponosa” koji će se održati na potezu od Vječne vatre kroz Titovu ulicu od 12 do 14 sati kada završava na Trgu Bosne i Hercegovine.

Načelnik Uniformisane policije Džafer Hrvat je naglasio da su sva tri skupa nose određeni stepen rizika, ukazujući da će “Povorku” osiguravati više od 1.000 policajaca. Kao podrška bit će uključena i antisnajperska jedinica.

Do sada, prema policijskim saznanjima, nema aktivnosti koje bi utjecale na otkazivanje ovih skupova.

OHR o paradi ponosa: Nema razloga da BiH bude jedina zemlja u regionu bez LGBT skupa

Na upit novinara o tome da su se jutros u gradu pojavili plakati protiv “Povorke” na kojem je američki ambasador Eric Nelson, a koji su usmjereni protiv održavanja “Povorke”, Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a, kazao je u policiji ispituju takva saznanja. Ovom prilikom svi građani su pozvani da se pridržavaju uputstva koje će MUP objaviti na svojoj stranici te da poštuju pravila o obustavi saobraćaja u određenim dijelovima grada gdje će se održati skupovi.

Iz sarajevske policije su potvrdili da će ugostiteljski i drugi poslovni objekti u Titovoj ulici neometano raditi tokom “Povorke”, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79