MUP KS poslao upozorenje: 1.200 KM kazna za posjedovanje pirotehničkih sredstava

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) poduzima planske aktivnosti u sklopu vlastitih nadležnosti kako bi predstojeći praznici na području Kantona Sarajevo protekli u najboljem redu i miru.

Uprava policije je angažovala dovoljan broj policijskih službenika radi vršenja poslova i zadataka iz svoje nadležnosti, kao i zbog pružanja asisitencija nadležnim inspekcijskim organima, s posebnim osvrtom na kontrolu poštivanja aktuelnih epidemioloških mjera donesenih od nadležnih kriznih štabova”, rečeno je Feni iz MUP-a KS.

U vezi s tim, MUP KS poziva građane i posjetioce Kantona Sarajevo da se pridržavaju donesenih mjera, od kojih posebno ističe obavezno korištenje zaštitnih maski, držanje fizičke distance, ograničen broj osoba u zatvorenom prostoru, kao i ograničeno kretanje u vremenu od 23:00 do 05:00 sati.

Istovremeno, policija KS će poduzimati mjere pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, s akcentom na kontrolu upravljanja vozilima pod dejstvom alkohola, kao i kontrolu drugih prekršaja, odnosno, protivpravnih ponašanja kojima se eventualno čine krivična djela, ili narušava javni red i mir.

Kada se radi o eventualnoj nabavci, prodaji i upotrebi petardi i drugih pirotehničkih sredstava, iz MUP-a KS podsjećaju kako se takvim radnjama narušava javni red i mir, uznemiravaju građani, te da nisu isključeni ni slučajevi povređivanja, naročito osoba mlađe životne dobi.

Također, podsjećaju kako onaj ko na javnom mjestu posjeduje, pali, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnog organa, čini prekršaj propisan Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira KS.

“U slučaju činjenja ovakvih prekršaja mogu se izreči novčane kazne za počinioce u iznosu od 300 do 900 KM, a za roditelje, odnosno, usvojitelje, ili staratelje maloljetnih prekršilaca od 400 do 1.200 KM”, preciziraju iz MUP-a KS.

U tom kontekstu, apeluju na građane da izbjegavaju kupovinu i korištenje petardi i pirotehničkih sredstava, kako ne bi time činili prekršaje, te kako bi preduprijedili eventualno povređivanje osoba, kao i druge neželjene posljedice.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79