MUP KS potvrdio: “Ne raspolažemo informacijama o navodnoj ugroženoj sigurnosti Dodika”

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova KS također stižu informacije da nemaju saznanja o navodnoj ugroženoj sigurnosti predsjednika entiteta RS Milorada Dodika tokom njegovih dolazaka na suđenje u Sarajevo.

“Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo trenutno ne raspolaže sigurnosno-interesantnim informacijama o eventualnoj ugroženoj sigurnosti predsjednika entiteta RS Milorada Dodika”, kazali su nam u MUP-u KS.

Nedavno su mediji i osobe bliske vladajućem režimu u RS-u počeli širiti priču o navodnoj ugroženosti sigurnosti Milorada Dodika tokom njegovih putovanja u Sarajevo radi suđenja. Iako se ovo čini kao još jedna taktika odbrane, provjereno je da li postoje zvanične sigurnosne procjene o ugroženosti lidera SNSD-a i predsjednika bh. entiteta RS.

Federalno Ministarstvo unutrašnjih poslova odgovorilo je ranije danas za Klix.ba: “Federalni MUP i FUP trenutno ne raspolažu informacijama da se predsjedniku bh. entiteta RS Miloradu Dodiku sprema atentat niti raspolažu informacijama o ugroženosti njegove sigurnosti.”

Ni Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPT) nema saznanja o potencijalnoj ugroženosti sigurnosti predsjednika RS-a.

Ministar policije RS-a danas je izjavio da MUP RS-a kontinuirano preduzima mjere zaštite predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, čime garantuje njegovu sigurnost.

No, nije potvrđeno da je Dodikova sigurnost ugrožena, već se svakodnevno procjenjuju moguće prijetnje.

“Naše službe proaktivno djeluju, svakodnevno procjenjujući moguća ugrožavanja, s obzirom na to da je to, ipak, najugroženija ličnost u Republici Srpskoj. Kad govorimo o prijetnjama, mislim na naša operativna saznanja i razmjenu informacija sa drugim policijskim agencijama, ali i sve one prijetnje predsjedniku Republike na društvenim mrežama, putem elektronske pošte i drugih kanala”, izjavio je ministar policije RS-a.

Dodatno, zastupnica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Sanja Vulić, izjavila je da postoje “informacije iz kruga Američke ambasade o planiranom atentatu na predsjednika RS-a Milorada Dodika.

Dodala je: “Pitanje je ko će biti novi Gardović. Zato su posječena stabla kod Suda BiH, tačno za snajperski pogled.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79