MUP KS se oglasio o navijačkim neredima na autoputu

Sarajevska policija oglasila se saopćenjem za javnost nakon sinoćnjih nereda na autoputu kod petlje u Vlakovu, gdje su napadnuti mavijači NK Zrinjski prilikom povratka sa utakmice iz Tuzle.

Saopćenje MUP-a KS prenosimo u cijelosti:

Dana 25.09.2019.godine oko 19,55 sati obaviješten je Operativni centar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo da je na dijelu autoputa A1, od Jošanice ka Tarčinu, lokalitet petlje Vlakovo, područje općine Ilidža, od strane više NN lica, uz upotrebu kamenja i podesnih predmeta, došlo do fizičkog napada na navijače NK Zrinjski koji su se kretali iz Tuzle u pravcu Mostara. 

Na lice mjesta je upućeno više policijskih patrola policijskih službenika Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, te je u blizini mjesta događaja pronađeno jedno lice koje je zadobilo povrede, kojem je ukazana ljekarska pomoć od strane ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, nakon čega je prevezeno i zadržano na daljem liječenju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

O svemu je obaviješten dežurni kantonalni tužilac KTKS, po čijem odobrenju je od strane policijskih službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo izvršen uviđaj na licu mjesta, kojim su konstatovana oštećenja nastala na pet (5) kombi vozila koja su koristili za prevoz navijači NK Zrinjski, te je, uz zapisnik o saslušanja svjedoka, saslušano ukupno 45 lica, navijača NK Zrinjski.

Saobraćaj na navedenom dijelu puta je bio obustavljen i preusmjeren na alternativni pravac od 20,00 sati 25.09.2019. godine do 00.10 sati 26.09.2019. godine.

Ističemo da su policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo dana 25.09.2019. godine osigurali fudbalske utakmice Premijer lige Bosne i Hercegovine koje su odigrane na stadionu “Asim Ferhatović Hase” sa početkom u 18,00 sati i “Grbavica” sa početkom u 20,00 sati, a iste su protekle bez incidenata, uključujući i propraćaj navijača koji su prisustvovali navedenim utakmicama.

Također, naši policijski službenici su istog dana (25.09.2019.), po telefonskom pozivu Operativnog centra MUP-a HNK, izvršili propraćaj navijača NK Zrinjski iz pravca Mostara u pravcu Tuzle kroz područje Kantona Sarajevo u vremenu od 12,35 do 13,45 sati, kao što su poduzeli mjere na njihovom propraćaju i prilikom povratka.

Neophodno je napomenuti da uspjeh ovakvih aktivnosti ovisi i od nivoa saradnje navijača sa policijskim službenicima, jer je potrebno da isti u potpunosti sarađuju sa policijskim službenicima i postupaju po svim zakonito izdatim uputama i naređenjima policijskih službenika.

Radeći na rasvjetljavanju napada na navijače NK Zrinjski koji su se vraćali sa utakmice u Tuzli, naši policijski službenici su, tokom odigravanja utakmice na stadionu “Grbavica” vršili provjeru identiteta jednog broja navijača FK “Željezničar” zbog sumnje da se dovode u vezi sa navedenim događajem.

Policijski službenici Uprave policije su identifikovali više lica koja se dovode u vezu sa učešćem u navedenom događaju, te je, do sada, ukupno pronađeno i lišeno slobode osam (8) lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela iz člana 362 (Nasilničko ponašanje) i 293 (Oštećenje tuđe stvari) KZ FBIH, uključujući i lice koje je zadržano na daljem liječenju u KCU Sarajevo, a koje je izjavilo policijskim službenicima da pripada navijačima FK Željezničar.

Do sada su slobode lišena lica sa područja Kantona Sarajevo, i to: S. S., rođen 1993. godine, K. H., rođen 1995. godine, S. Z., rođen 1991.godine, A. K., rođen 1992.godine, F. T., rođen 1996. godine, F. S., rođen 1997. godine, A. K., rođen 1995. godine i DŽ. Š. rođen 1998. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79