MUP KS se pohvalio kako je uspješno osigurana posjeta delegacije SPC-a i patrijarha Porfirija

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije prošetao je danas centrom Sarajeva, od Saborne crkve do Stare crkve na Baščaršiji.

U pratnji patrijarha bio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, episkopi, sveštenici, vjernici.

Dio ulice Ferhadija kojom je šetao patrijarh je zatvorena, a patrijarha su obezbjeđivale jake sigurnosne snage. Tokom šetnje patrijarh je na nekoliko trenutka ušao u harem Gazi Husref begove džamije, a napio se vode na česmi.

Patrijarha je pred Starom crkvom dočekao starješina Velimir Divljanović i prigodnim govorom se zahvalio za ovu posjetu.

Patrijarh srpski Porfirije služio je danas Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornoj crkvi u Sarajevu.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo poduzela je planske mjere i radnje iz njene nadležnosti u vezi s osiguranjem kretanja i boravka visoke delegacije Srpske pravoslavne crkve koju je predvodio patrijarh srpski Porfirije.

Kako je saopćeno iz tog ministarstva, tokom dvodnevne posjete delegacije glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kao i za vrijeme vjerskog obreda, policija nije zabilježila bilo kakve incidente te se aktivnosti u vezi s ovim osiguranjem smatraju uspješno okončanim.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije u popodnevnim satima je posjetio Istočno Sarajevo gdje se susreo sa rukovodstvom grada i šest općina. Porfirije je obišao i Jahorinu i mjesto Poljice gdje se gradi crkva. Na Jahorini ga je dočekao član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik SNSD-a.

Porfirije je u subotu i nedjelju ujutro boravio u Sarajevu gdje je uputio poruku da je Sarajevo širok grad i da ima mjesta za sve ljude i sve religije po čemu je vjekovima poznat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79