MUP KS upozorava da lako možete ostati bez novca: I najljubazniji saputnik može biti džeparoš

Svaki građanin ili turista u Sarajevu može postati žrtva džeparoša, a svojim ponašanjem često daju lopovu priliku da učini krivično djelo. “Džeparenje” je najučestalije na mjestima gdje su veće gužve, posebno tokom perioda kada je u centralnom dijelu grada veći broj građana i turista.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo kazali su da je u toku 2021. godine evidentiran 761 događaj sa obilježjem krivičnog djela krađa, u šta spada i džeparenje, što je za 71 događaj manje u odnosu na 2020. godinu.

– U to spadaju krivična djela koja su izvršena na ulici, u gradskom prevozu, stambenim objektima, stajalištima gdje su ukradeni novčanici, mobiteli, prehrambeni proizvodi, bicikla i slično – istakli su.

Ipak tvrde da postoje načini da se građani i turisti zaštite od krađe te vrste.

– Od svih profesionalnih kradljivaca džeparoš ima najrazvijeniju tehniku. Rade sami ili u skupini po dvoje ili troje. Kada rade kao dvojac, jedan izvlači novčanik, a drugi pravi zid. Kada rade kao trojac, jedan ometa, drugi krade, a treći odnosi vaš novčanik. Kako je protivnik dostojan poštovanja, treba mu uzvratiti istom mjerom – istakli su.

Ako osoba kreće na put, iz MUP-a savjetuju da ponese samo onoliko novca koliko im je prijeko potrebno.

– Ostatak dostavite poštom ili ostavite u banci. Držite novac uz sebe, jer i najljubazniji saputnik može biti džeparoš. Izbjegavajte gužve, ali ako već morate da se nađete u njima, budite oprezni. Ne dopustite da vam u gužvi netko nameće razgovor, da vas gura ili pomaže, jer uslužna osoba može biti džeparoš. Ne mašite torbicama i vrećicama – istakli su.

Također napominju da se u gužvi skine ruksak sa leđa i stavi ispred sebe.

Poručuju da ni pod kojim uslovima osoba ne nosi PIN za kartice sa sobom.

– Ako vam ukrade novčanik, lopov bi na bankomatu mogao podići vaš novac. Nemojte sve vrijednosti nositi zajedno, odvojite novac od dokumenata, ne nosite sa sobom dokumente koji vam nisu potrebni, a ako imate više kartica, nosite ih odvojeno – istakli su.

Iz MUP-a savjetuju građanima da se u slučaju da su pokradeni, pretraže okolinu.

– Možda vam se posreći pa pronađete svoj novčanik. Uočite li džeparoša kako bježi, pokušajte upamtiti neke pojedinosti i njegove karakteristične tjelesne osobine – kazali su.

Iz MUP-a KS poručuju da svakodnevno protiv osoba osumnjičenih za izvršenje krivičnih djela policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo poduzimaju mjere i radnje regulisane zakonom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79