MUP KS: Zabranjen protest “Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja”

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) izdalo je zabranu za planirane proteste Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH – Kantonalni odbor SSOOiO Kantona Sarajevo.

Protest pod nazivom “Tražimo obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja” trebao se održati 14. maja 2024. godine.

Sindikat je saopćio da su raniji protesti koje su organizirali prošli bez incidenata, zbog čega su odluku MUP-a KS ocijenili kao “nedemokratsku”.

Također su povukli paralelu sa sličnim slučajem kada je Vlada FBiH, predvođena Fadilom Novalićem, pokušala zabraniti proteste Saveza samostalnih sindikata BiH.

U izjavi iz Sindikata su poručili: “Kao poštovaoci ove države i njenih zakona, ispoštovat ćemo odluku policije, ali nastavit ćemo našu borbu drugim sredstvima za obrazovanje koje je po mjeri učenika i njihovih učitelja.”

Izrazili su zabrinutost zbog zabrane, ukazujući na to da ovakva odluka može imati dugoročne negativne posljedice, te je u suprotnosti s demokratskim vrijednostima koje Kanton Sarajevo promoviše. Također su istaknuli podršku kolega iz regije, koji su planirali dolazak na protest kao znak solidarnosti.

Sindikat je poručio da će ustrajati u borbi za pravedno obrazovanje koje odgovara potrebama učenika i učitelja, te koje djeca zaslužuju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79