MUP opominje: “I dalje je obavezna zimska oprema”

Zimska oprema za sva motorna vozila obavezna od 01. novembra do 01. aprila
Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obavještava građane da je stupanjem na snagu novog „Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima“ propisan novi period obaveznog posjedovanja opreme za saobraćaj u zimskim uslovima za sva motorna vozila, koji traje od 01. novembra do 01. aprila bez obzira na vremenske uslove.
Novim Pravilnikom koji je na snagu stupio 30. decembra 2020. godine, od navedene obaveze su izuzeta vozila kategorije „L“ (motorna vozila na dva ili tri točka, kao i četvorocikli), „T“ (traktori na točkovima) i „C“ (trakktori na gusjenicama).
Zimska oprema obuhvata:
a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili
b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka ili
v) pneumatike za ljetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 tt i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije spremne za postavljanje na najmanje dva pogonska točka.
Podsjećamo da u zimskim uslovima niske temperature, snijeg i česte obilne kiše nepovoljno djeluju na motorna vozila, posebno kada se intenzivnije koriste, što svakako utiče i na samu bezbjednost u saobraćaju.
Stoga savjetujemo vozačima da ukoliko još uvijek nisu, izvrše pripremu vozila za zimsku sezonu i provjere tehničku ispravnost vozila, te na taj način utiču na svoju ličnu bezbjednost, ali i na unaprijeđenje stanja bezbjednosti saobraćaja na putevima.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79