MUP RH o sukobu s Torcidom: Ranjena četvorica navijača, ispaljena 33 metka

U sukobu koji su se sinoć dogodili između policijskih službenika MUP-a Hrvatske i navijača Hajduka povrijeđeno je 20 policajaca i 15 navijača od kojih četvorica od vatrenog oružja..

Zamjenik glavnog direktora policije za opću sigurnost MUP-a RH Damir Barić, kazao je kako je hrvatska policija bila u službi hrvatskih građana. Ispaljena su 33 metka. Navijači su koristili razna sredstva, a pokušali su i zapaliti vozilo u kojem su se nalazili policijski službenici, a koji su se nalazili na benzinskoj pumpi.

Incident zbog transparenta?

Kao uzrok sukoba, u medijima se navodi da Torcidi nije dozvoljeno da unesu transparente te su se zbog odlučili da ne uđu na stadion. Barić kaže da ništa nije ukazivalo na to da će doći do incidenta. Navijači su zatražili da se vrate u Split.

“Želimo naglasiti da je organizator utakmice prije četiri dana uputio uputu o procesu ulaska sa transparentima, da je potrebno doći dva sata prije utakmice i donijeti transparent kako bi bio pregledan. Iz nama za sada nepoznatog razloga, navijači Hajduka su se oglušili i htjeli su neposredno pred početak utakmice ući s transparentima. Policija je u funkciji asistenta izvršitelja provedbe osiguranja i ne donosi odluke već organizator. Kada su izrazili želju da se vrate prema Splitu, formirana je kolona. Bilo je oko 260 vozila i 100 djelatnika interventne policije”, rekao je Barić.

“Spriječena eksplozija pumpe”

Kada su prošli pored benzinske pumpe Desnica, stali su naglo i blokirali sve tri trake autoputa A1. Navijači su, kaže Barić, istrčali i krenuli u napad na policijske službenike. S obzirom da je cesta bila blokirana, veći broj policajaca je ostao na kraju i početku kolone i nisu im mogli odmah pomoći dok se pješice nisu provukli.

“Napad je izvršen na agresivan način. Upotrebljavali su boce, kamenje, palice, lance, stolove, aparate za gašenje požara i sve što su našli na benzinskoj postaji. Policijski službenici su u prvom redu izdali upozorenje da prestanu, zatim upotrijebili tjelesnu snagu i palice i kada to nije dalo rezultat, ispucali su nekoliko hitaca u cilju dozivanja pomoći i davanja upozorenja. Takav postupak dao je rezultat da su navijači stali i povukli se što je dalo prostora i vremena da se snage koje su pritrčavale pješice uspjele doći i uspostaviti javni red i mir. Kolege su bile brojčano nadjačane deseterostruko. Bilo je 16 naših kolega tamo, a počinitelja nekoliko stotina”, rekao je Barić.

U toku je detaljna istraga i obrada podatak za postupanja i policajaca i navijača. Barić poručuje: “Postupali smo u cilju zaštite policije, građana, ali i napadača jer zamislite da je došlo do eksplozije benzinske postaje”.

Dodao je da je napad bio pomno planiran.

Zapaljivu baklju ubacili policajcima u vozilu

Načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić kazao je kako su privedena 43 navijača. Policija je ispalila ukupno 33 metka, a navijači koji su ranjeni povrede su zadobili od rikošeta, odnosno metaka koji su se prilikom ispaljivanja u tlo odbili i pogodili ih. Jedan navijač je zadobio teke povrede u vidu prostrijelne rane potkoljenice, jedan lakše u visini rebara, jednom je propucano stopalo i jutros se javio bolnici dok se četvrti javio pred početak konferencije za novinare i ne zna se stepen povreda.

“Kolege su bile okružene na benzinskoj postaji, zabarakadirali su se u službeno vozilo. Navijači su ga razbili i ubacili zapaljivu baklju. Situacija je bila ozbiljna. Dobro je da policajci nisu zapaljeni u službenom vozilu”, kazao je Rašić.

Dodao je kako očekuje da će broj povrijeđenih rasti.

Prema riječima Dražena Diklića, zamjenika Županijskog državnog odvjetnika, privedeni su većinom mlađi punoljetnici, ali i jedan maloljetnik.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79