MUP RS-a kompletira flotu: Stigao i drugi ruski helikopter

Holding kompanija “Ruski helikopteri” ruske državne korporacije Rosteh saopćila je 18. juna da je Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske isporučila drugi helikopter “Ansat.”

Ovu letjelicu proizveo je “Kazanjski helikopterski zavod” (KVZ), koji je isporučen po ugovoru za ukupno tri helikoptera. Prvi helikopter “Ansat” isporučen je MUP-u RS 3. februara ove godine, a treći, kojim će biti kompletirana helikopterska jedinica entitetskog MUP-a, trebalo bi da bude isporučen 2022. godine.

Prema važećem ugovoru, u okviru postepene obuke letačkog i tehničkog sastava, pet pripadnika MUP-a RS-a obučeno je u zrakoplovnom školskom centru fabrike KVZ.

Najnoviji helikopter “Ansat” pripremljen je za ugradnju reflektora, sistema za desantiranje bez padobrana, dizalice i opreme za nošenje spoljašnjeg tereta, a letjelica je opremljena i megafonom, odnosno zvučnikom. U kabini ima šest sjedišta za prijevoz putnika, a helikopter je opremljen i aktivnim sistemom prigušivanja vibracija.

– “Ansat” je kupcu isporučen na vrijeme. Ovo je prvi serijski helikopter koji će koristiti dizalicu i nositi spoljašnji teret. Treći helikopter će po ovom ugovoru biti isporučen inostranom kupcu 2022. godine – izjavio je generalni direktor KVZ Aleksej Belih, prenio je portal “Tango Six”.

MUP RS-a početkom prošle godine objavio je izbor dobavljača helikoptera za cijenu od približno 22 miliona eura, a kao jedini ponuđač navedena je kompanija “Ruski helikopteri”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79