MUP RS dobio dojavu o hakerskom napadu: Spasili 150.000 KM dobojskoj firmi

Policija spriječila hakere da od dobojske firme ukradu skoro 150.000 KM

Brzom reakcijom policije spriječena je kompjuterska prevara dobojske firme i presretnuta i spriječena neovlaštena transakcija 146.733 KM koju su prevaranti “hakeri” pokušali da preusmjere na svoj račun u banci Londonu, potvrđeno je “Glasu Srpske”

Iz Policijske uprave Doboj, saopšteno je da im je ovaj slučaj prijavljen 25. maja te da je brzom reakcijom spriječen transfer novca.

– Prijavljeno je da je izvršena prevara prilikom transakcije novca na štetu jednog privrednog društva iz Doboja. Kako je navedeno u prijavi presretnuta je imejl korespondencija između privrednog društva iz Doboja i privrednog društva iz Slovenije. Brzom reakcijom policijski službenici su zaustavili transakciju i time spriječili da navedeno privredno društvo iz Doboja bude oštećeno za iznos od 146.733,13 KM-navodi se u saopštenju policije.

Dodaje se da je provjerama utvrđeno da je prilikom komunikacije između navedenih privrednih društava neko presreo imejl i izmijenio broj žiro računa i broj svift koda. Kako nam je pojašnjeno tako je iznos od 146.733 KM bio prebačen na privatni račun otvorenog kod jedne banke u Londonu.

Brzom reakcijom policije spriječena je realizacija transakcije, odnosno da prebačeni novac bude isplaćen sa računa na koji je neovlašteno legao.

– Nakon toga je sav uplaćeni iznos vraćen na račun privrednog društva iz Doboja. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Doboj koji se izjasnio da navedeno ima obilježje krivičnog djela kompjuterska prevara u pokušaju – rekli su nam u policiji

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79