MUP RS planira podijeliti oružje za 1.400 rezervista?

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima u Republici Srpkoj, koje je utvrdila entitetska Vlada, ne predviđa samo osnivanje rezervnog sastava MUP-a RS, već i naoružavanje rezervista koje bi oružje i opremu zaduživali.

Naime, prema Nacrtu koji bi trebao biti razmatran na sjednici Narodne skupštine RS 16. aprila, naredbu o angažiranju rezervnog sastava donosi direktor MUP-a RS-a (trenutno Dragan Ćulum) uz saglasnost ministra, što je danas Dragan Lukač.

Ukupan broj pripadnika rezervnog sastava policije mogao bi biti i do 20 posto od ukupnog broja sistematizovanih radnih mjesta policijskih službenika.

Imajući u vidu činjenicu da je u MUP-u Republike Srpske zaposleno ukupno 6.920 osoba (uz pripadnike sudske policije to je 7.139 osoba), angažiranje rezervnog sastava značio bi novih 1.400 naoružanih ljudi!

Prema Nacrtu zakona, poslije člana 21. dodaje se član 21a. koji glasi „angažovanje rezervnog sastava policije“.

U stavu 2. se navodi da pripadnici „rerzervnog sastava policije imaju službenu legitimaciju, oružje i pripadajuću opremu koju su dužni da nose, koriste i čuvaju u skladu sa propisima koji se uređuje način nošenja, korištenja i čuvanja navedenog“, piše Radiosarajevo.

Pravilnik o uniformi, načinu držanja i nošenja oružja, pripadjauće opreme i organizaciji pripadnika rezervnog sastava policije donosi ministar.

To bi praktično značilo da će rezervisti moći oružje da nose i doma, te da budu stalno spremni ukoliko odluku o angažiranju donesu direktor MUP-a RS, odnosno ministar.

Miralem Kapetanović, koji je svoj radni vijek proveo u obavještajno-sigurnosnom sektoru BiH, a zajedno sa profesorom Ahmedom Kico nedavno i objavio knjigu “BiH i Zapadni Balkan-aspekti geopolitike i hibridnog rata“, smatra da su „izmjene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima RS-a, te uvođenje rezervnog sastava policije, uvod u formiranje oružane sile, odnosno paravojnih formacija”.

Ambasada SAD-a, Njemačke i Velike Britanije, Delegacija EU i OHR su se oglasili o određenim aktivnostima NSRS-a i pripremi nacrta zakona o javnom redu i miru te javnom okupljanju, gdje su pozvali vlasti u tom entitetu da poštuju građanske slobode.

Nešto ranije oglasio se Ured za odnose s javnošću ambasade SAD-a, kazavši da su upoznati o toj namjeri vlasti u RS-u te da će tražiti dodatne informacije o namjeni rezervnog sastava policije.

„Upoznati smo sa činjenicom da je Vlada Republike Srpske podržala nacrt amandmana na Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima koji bi se mogli iskoristiti za formiranje rezervnog sastava policijskih snaga Republike Srpske. Tražićemo dodatne informacije o namjeni ovog rezervnog sastava, posebno imajući u vidu činjenicu da su neke od nadležnosti izvan djelokruga Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske“, kazali su za Radiosarajevo.ba u Uredu za odnose s javnošću Ambasade SAD-a u Sarajevu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments