MUP RS podnio zahtjev za nabavku teškog naoružanja

MUP Republike Srpske je prije nekoliko dana podnio zahtjev državnim institucijama, a u kojem se traži odobrenje za nabavku određenih vrsta teškog naoružanja.

Kako prenose mediji, riječ je o traženju dozvole za uvoz Rogue Lite-borbene stanice na daljinsko upravljanje kalibra 12,7 mm i Rogue Lite – borbene jedinice na daljinsko upravljanje kalibra 7,62 mm. Prema ovom zahtjevu, krajnja upotreba predmetne robe je ugradnja i instalacija na vozilo koje je napravilo “Tehnički remont” u Bratuncu, a po obavezama iz kupoprodajnog ugovora sklopljenog između “Tehničkog remonta” i MUP-a RS.

Ovaj zahtjev od strane MUP-a RS-a dolazi u danima kada se u domaćoj javnosti sve više priča o podjeli BiH, a takvu atmosferu dodatno “podgrijavaju” i pojedini političari iz manjeg bh. entiteta.

Povodom posljednjih dešavanja u koje je uključen MUP RS, svoj komentar na cijelokupnu situaciju imao je i OHR.

– Primarna uloga policije Republike Srpske, kao i svake druge policije, jeste održavanje javnog mira i reda u ime velike većine građana RS koji poštuju zakon. Pitanje koje treba postaviti vlastima RS jeste zašto vjeruju da je potrebno nabaviti takvo teško naoružanje vojnog ranga za svoje policijske snage i koja je to sigurnosna prijetnja koja bi opravdala upotrebu takvog smrtonosnog oružja, rečeno je iz Ureda visokog predstavnika (OHR) na pitanje o dodatnom naoružavanju MUP-a RS.

Iz OHR-a naglašavaju da vlasti RS moraju dati transparentno objašnjenje zašto bi finansijska sredstva, u momentima borbe protiv pandemije, trošili na nabavku teškog naouražanja

– Vlasti RS bi trebalo da ponude javno i transparentno objašnjenje, a posebno u periodu kada bi raspoloživa sredstva valjalo usmjeriti u pravcu borbe protiv pandemije Covid-19 i ublažavanja ekonomskih posljedica koje stanovništvo i dalje trpi, ističu iz OHR-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79