MUP RS predstavio “chat bot”, građani do policije uz pomoć Vibera i Messengera

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/Republike Srpske predstavili su u Banjaluci chat bot aplikaciju Ministarstva na Viberu, što je jedan od novih modela direktne komunikacije MUP-a Srpske sa građanima.

Načelnik Uprave za informaciono-kominikacione tehnologije Divna Lovrić Bojanić rekla je da je chat bot tehnologija vid vještačke inteligencije koji omogućava direktnu komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge, bez prisustva ljudi, putem nekih od društvenih platformi, kao što su Viber, Messenger i drugi.

Prema njenim riječima, chat bot aplikacija predstavlja dva servisa – chat servis koji omogćava komunikaciju između korisnika i pružaoca usluge i bot servis koji je vid vještačke inteligencije i koji vodi taj proces komunikacije.

“Ovo je prva aplikacija koja koristi chat bot tehnologije u nekoj od vladinih institucija, a MUP Srpske je prvi policijski organ koji je primijenio ove tehnologije”, rekla je Bojanićeva novinarima u Banjaluci.

Ona je dodala da svi servisi koji su dostupni na web sajtu MUP-a i android aplikaciji su dostupni i putem ove usluje.

“Novina je da aplikacija omogućava direktnu komunikaciju između građanina i MUP-a bez posredovanja ljudskih resursa i ova komunikacija je potpuno zaštićena”, navela je ona.

Pristup se, kako je dodala, ostvaruje na dva načina. Prvi je putem web sajta MUP-a klikom na link na QR kodu ili očitavanjem QR koda koji se takođe nalazi na web sajtu korištenjem QR kod servisa vibera.

Drugi način je očitavanje QR koda sa obavještenja o počinjenom prekršaju evidentiranom radarskim uređajem.

Načelnik Uprave policije Dalibor Ivanić rekao je da MUP u svom radu koristi automatske radarske sisteme, od kojih je šest mobilnih, dva stacionarna, te odnedavno dva službana vozila sa ugdađenim radarskim sistemima kojima se evidentira prekoračenje brzine i obrada svih podataka je u potpunosti centralizovana u MUP-u i obavlja se u policijskoj stanici za obradu prekršaja.

“Ta policijska stanica je u posljednje tri godine izdala više od 160.000 prekršajnih naloga i više od 26.000 različitih akata, između ostalog i obavještenja o počinjenom prekršaju”, rekao je on.

Ivanić je dodao da kada građanin dobije obavještenje o počinjenom prekršaju ima mogućnost da u roku od 30 dana dobije na uvid fotografiju vozila u svom vlasništvu kojom je evidentirano prekoračenje dozvoljene brzine kretanja.

“Do sada se uvid u fotografiju mogao ostvariti putem internet servisa na sajtu MUP-a, odnosno putem servisa na android aplikaciji MUP-a, a od 10. juna na obavještenju o počinjenom prekršaju se u gornjem desnom uglu generiše i QR kod, odnosno na taj način građanima je omogućeno da dobiju brze odgovore.”

Prema njegovim riječima, putem tog servisa na Viber dobijaju dvije fotografije vozila koje je počinilo prekršaj, lokaciju i oznake puta, datum i vrijeme, ograničenje brzine i izmjerenu brzinu kretanja tog vozila.

Predstavljena je i nova internet stranica Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet MUP-a i njoj se pristupa direktno sa stranice MUP-a.

Kako je rečeno na prezentaciji, građani na ovoj stranici mogu da pronađu sve što se odnosi na krivična dijela, zakone, konvencije.

Bitan segment je i prevencija, odnosno kako prepoznati, kako se zaštititi i kako postupiti u slučaju kompjuterske prevare.

Jedna od novina je i prijava jer je omogućeno građanima da direktno dostave prijavu Odjeljenju za visokotehnološki kriminal putem njihove imejl adrese, a pravnim licima je omogućena direktna komunikacija sa ovim odjeljenjem jer je, kako je navedeno, kod pravnih lica visokotehnološki kriminal najviše zastupljen.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79