MUP TK: U toku nabavka 400 dugih cijevi, a uskoro i transportera

Specijalci MUP-a Tuzlanskog kantona, na prostoru Kampusa Univerziteta u Tuzli, danas su izveli policijsku vježbu, tokom koje su pokazali spremnost da se obračunaju s huliganima, naoružanim bjeguncima i opsadnim situacijama.

U vježbi su učestvovali pripadnici Jedinice policije za specijalnu podršku i Jedinice za javni red i mir, a nakon toga priređena je prezentacija naoružanja i dva automobila “presretača” koja će se vrlo brzo naći na ulicama Tuzlanskog kantona.

– U vježbi smo imali smo narušavanje javnog reda i mira koje je eskaliralo. Također, imali smo naoružane osobe u objektu koje je eliminirao alpinistički tim, ali je jedno naoružano lice uspjelo pobjeći pa je neutralizirano uz pomoć policijskog psa i uhapšeno – pojasnio je direktor Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona Dževad Korman.

On je dodao da je opremljenost specijalnih policijskih jedinica na zadovoljavajućem nivou, ali de su u skorije vrijeme očekuje nabavka veće količine oružja i opreme.

– Svjedoci smo sigurnosne sitaucije i u slučaju prenošenja na naše područje mi ćemo morati zaštititi građane. Potrebno nam je sofisticiranije naoružanje, čija je nabavka u toku, počeli smo nabavku vozila, a u planu je i nabavka oklopnih vozila za sprečavanje narušavanja javnog reda i mira u većem obimu i antiterorističko dejstvo policije. Specijalne jedinice također će dobiti novu opremu – rekao je Korman.

Kada su u pitanju “presretači”, vozila su nabavljena, a obuka policajaca koji će ih koristiti je u toku.

Ministar unutrašnjih poslova Hajrudin Mehanović potvrdio je da je postupak za nabavku 400 dugih cijevi u toku.

– Radi se o međunarodnom tenderu vrijednom više od 3,5 miliona KM. Nadam se da bi isporuku 400 dugih cijevi mogli imati do septembra. U toku ove sedmice raspisan je tender za nabavku 40 vozila, a nabavit ćemo i transportere za specijalne jedinice, koje za sada nemamo – rekao je Mehanović.

Podsjećamo, Vlada TK je u budžetu za ovu godinu za opremanje policije izdvojila 15,1 milion KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79