MUP u RS-u hapsi zbog FB statusa, a desetke napada i ubistva Bošnjaka od ‘96 do danas nije riješila

Kada je u januaru ove godine desio se napad na Beograđane na međunarodnom turniru “Šampion Junior Kup” koji se održavao u hotelu na Ilidži, sarajevska policija je ekspresno pohapsila osumnjičene.

Između ostalog, ovaj slučaj te bušenje guma na automobilima građana Srbije koji su kao turisti boravili u Sarajevu, bio je razlogom što je mitropolit dabrobosanski Hrizostom istupio iz Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine.

– Smatram da do ovakvih incidenata ne bi trebalo da dolazi, pogotovo ne na dječjim sportskim manifestacijama. Pozivam nadležne da što prije pronađu počinioce i najoštrije ih kazne. Ovakav i svaki drugi vid nasilja ne smije i neće biti tolerisan – poručio je tada Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska.

Ova izjava svakako je za pozdraviti i podržati, jer nasilje ne smije i ne bi trebalo biti tolerisano. Osim ono kojem su izloženi od 1996. godine do danas Bošnjaci koji su se vratili na svoja ognjišta u ovaj bh. entitet piše Faktor.

Napadi su gotovo postali svakodnevnica, pretučen povratnik, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi. Tu su i neriješena ubistva Bošnjaka o kojima ni Dodik, a niti bilo ko drugi od političara iz RS-a ne govori.

Greška. Govorio je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić. Njegova nedavna izjava u rangu je skandaloznih. Kazao je kako ima informacije da su pojedini napadi na Bošnjake u RS-u inscenirani i da je mnogo više napada na Srbe u Federaciji BiH.

– Imam informacije da su pojedine prijave na napade na Bošnjake u Republici Srpskoj organizovane i inscenirane da bi se podigla međunacionalna tenzija, kako bi iz toga profitirale određene političke grupacije – rekao je ministar sigurnosti.

Ramiz Salkić, zastupnik SDA u Narodnoj skupštini RS-a kaže da kontinuitet napada na Bošnjake u ovom entitetu ima direktnu vezu sa kontinutetom seperatističke politike koju zagovara i provodi vlast ovog entiteta.

– Vlast i mediji koji su pod kontrolom vlasti veličajući ratne zločince, negirajući genocid razvijaju osjećaj netrpeljivosti kod srpskog naroda prema Bošnjacima. Izostanak adekvatne reakcije policije i tužilaštava na procesuiranju počinilaca napada dodatno ohrabruje ekstremiste da napadaju Bošnjake. Činjenica da nije riješeno nijedno ubistvo Bošnjaka od povratka do danas, baca ozbiljnu sumnju da policija i tužilaštva u ovom entitetu nisu ni željeli da ih riješe i nađu počinioce – kaže Salkić.

Ali zato policija u RS-u brzinom svjetlosti hapsi Bošnjake zbog statusa na Facebooku. Tako je u julu ove godine, primjera radi, uhapšen povratnik u Srebrenicu Mirsad Omerović, jer je na ovoj društvenoj mreži negodovao zbog održavanja koncerta pred pravoslavnom crkvom u Srebrenici na dan kolektivne dženaze i obilježavanja godišnjice genocida.

Na području entiteta Republika Srpska Bošnjaci povratnici su brutalno napadani i ubijani, a svi ovi slučajevi vode se do danas kao neriješeni. Još jednom podsjećamo na sve napade i ubistva.

– U aprilu 1996. godine u mjestu Mahala kod Kalesije (prvo povratničko mjesto u BiH) lakše su ranjeni Mustafa Halilović i Abdurahman Omerović iz Hajvaza. Na njih su pucali pripadnici MUP-a RS-a.

– U novembru 1996. godine u mjestu Hajvazi, općina Kalesija, područje koje je pripalo Republici Srpskoj, minirano je osam bošnjačkih kuća, a u mjestu Drvenice minirane su četiri bošnjačke kuće.

– Augusta 1996. godine u mjestu Mahala došlo je do napada srpske specijalne policijske jedinice na Bošnjake koji su se vraćali svojim kućama. Tom prilikom je lakše tjelesne povrede zadobilo 18 bošnjačkih povratnika, dok je Muradif Alić zadobio teške tjelesne povrede od kojih je podlegao dana 29.11.1996. godine u bolnici u Tuzli.

– Augusta 1996. godine u Zvorniku srpska policija je nosnovano uhapsila Ibrahima Ibralića, sina Reufa iz Kalesije, i tom prilikom je zadobio teške tjelesne povrede. Od njega je oduzeta “opel askona” i 6.500 tadašnjih njemačkih maraka.

– Dana 23.12.1996. godine u mjestu Caparde pripadnici policije Republike Srpske uhapsili su Fejzu Karića, sina Mustafe, a potom ga priveli u policijsku stanicu u Osmacima, gdje su ga fizički zlostavljali i tom prilikom mu nanijeli teške tjelesne povrede.

– Početkom marta 1996. godine u mjestu Bulatovci, pripadnici SJB Zvornik priveli su Hazima Bešića, sina Pašana, i u toku vožnje je maltretiran i zlostavljan. Hazimu su nanesene teške tjelesne povrede.

Zona razdvajanja (područje Općine Čelić)

– Augusta 1996. godine u njivi zv. Memine vode, udaljenoj oko dva kilometra od tadašnje linije razdvajanja, NN lica srpske nacionalnosti (sumnja se na Ravnogorski četnički pokret) pucala su i teško ranila Aliju Agića, sin Rašida, rođen 1929. godine u Čeliću. Istog dana od zadobijenih povreda je preminuo.

– U novembru 1996. godine u naselju Gajevi pripadnici MUP-a RS-a iz vatrenog oružja ubili su Mehmeda Arnautovića, sina Behadera, rođenog 1966. godine u Vražićima, koji je tog dana pomagao oko smještaja Bošnjaka u Gajevima.

– Dana 11.10.1996. godine srušeno je pet bošnjačkih kuća u selu Jusići. Kuće su eksplozivom srušili Srbi iz RS-a.

– Dana 20.09.1996. godine u selo Jusići vratila se grupa Bošnjaka. Tri danas kasnije, u selo je ušla veća grupa Srba nakon čega su napali Bošnjake, kamenovali njihove kuće koje su počeli popravljati.

– Dana 11.10.1996. godine u selu Jusići pripadnici MUP-a RS-a uhapsili su Safeta Junuzovića, Sadika Muratovića i Envera Ahmetovića. Oni su potom odvedeni u Zvornik, a pod pritiskom IFOR-a pušteni su u večernjim satima.

– Dana 12.10.1996. godine grupa naoružanih Srba pokušala je ući u selo Dugi Dio uz pomoć policije. Jedan policajac otvorio je paljbu iz vatrenog oružja po selu.

– Dana 18/19.11.1996. godine u naselju Klisa i Križevići, općina Zvornik, NN počinioci porušili su više stambenih i pratećih objekata u vlasništvu Bošnjaka.

– Dana 12.1.1997. godine u selu Jusići iz vatrenog oružja (puškomitraljez M-84) iz pravca sela Androvići (RS), NN osobe (sumnja se na pripadnike četničkog pokreta) su pucale i pogodile Adema Vejzovića koji je zadobio teške tjelesne povrede.

– Dana 21.2.1997. godine u selu Križevići, Snagovo i Caparde na prostoru RS-a gdje su do izbijanja rata živjeli Bošnjaci, minirano je sedam kuća.

– Dana 18.3.1997. godine na liniji razgraničenja na raskrsnici puta Sapna – Nezuk, pripadnici MUP-a RS-a su uhapsili Dževada Mehmedovića, sin Muhameda, rođen 1977. godine, invalid bez obje noge. On je pretučen, maltretiran i odveden u Zvornik da bi u toku dana bio pušten.

– Dana 15.8.1997. godine oko 9 sati u mjestu Laze, općina Zvornik, NN osobe (sumnja se na pripadnike RČP) ubili su dva Bošnjaka i lakše ranili jednog. Uviđajem, kojeg su izvršili operativci MUP-a TK, PS Teočak i pripadnici IPTF-a, utvrđeno je da su NN osobe iz zasjede pucale iz automatskog oružja na grupu Bošnjaka koji su krenuli traktorom na izvlačenje ogrjevnog drveta. Na istom mjestu, godinu prije ubijen je još jedan Bošnjak.

Područje Teočaka

– U noći 28/29.5.1996. godine NN osobe srušile su most na rijeci Janji. Most je povezivao teritoriju Federacije BiH sa RS-om.

– U noći 14.6.1996. godine u selu Mumbašići eksplozivom je uništena kuća Alije Čajlakovića. Teritorija na kojoj se nalazi kuća je u RS-u, a nalazi se na udaljenosti oko jednog kilometra od naselja u teritoriji Federacije.

– Dana 11.9.1996. godine u selu Laze od posljedica ranjavanja ručnom bombom koja je bila podmetnuta u snop žita preminuo je Redžep Avdić.

– Dana 10.10.1996. godine u selu Mumbašići, koje je prije rata bilo nastanjeno Bošnjacima, eksplozivom su uništene četiri kuće, vlasništvo Bošnjaka (Seada, Ibrahima, Haruna i Muje Mumbašića).

– Dana 15.10.1996. godine u selu Mumbašići, NN osobe eksplozivom su uništile pet kuća (vlasništvo Mehe Mumbašića, Mehmeda Mumbašića, Galiba Čajlakovića, Bekrije Čajlakovića i Muhameda Čajlakovića)

– Dana 16.11.1996. godine u selu Mumbašići, NN osobe eksplozivom su uništile pet kuća (vlasništvo Fadila Mumbašića, Jusufa Mumbašića, Hasana Kurtića, Hariza Mujezinovića i Idriza Čajlakovića).

Područje općina Bijeljina, Ugljevik i Lopare

– Dana 10.10.1996. godine u zonama povratka Bošnjaka u naseljima Mumbašići, Janjari i Atmačići, općina Ugljevik, RS, NN osobe podmetnule su eksplozivne naprave i srušili pet kuća. Također, 15.10. iste godine u Mumbašićima su na isti način srušena još tri stambena objekta u kojima su prije rata živjeli Bošnjaci. Počinioci ovog terorističkog akta nisu identifikovani do danas.

– Dana 30.4.1998. godine u Bijeljini postavljena je i aktivirana eksplozivna naprava (ručna granata) na kuću imama Hasana ef. Okanovića. Tom prilikom je pričinjena znatna materijalna šteta, te izazvana opasnost za živote ljudi. Eksplozivnu napravu je postavila NN osoba, a pripadnici MUP-a RS-a u Bijeljini slučaj nikada nisu riješili.

– Dana 23/24.04.1999.godine u Bijeljini je NN osoba bacila bombu na kuću Ibre Hamidovića, koja se nalazila neposredno uz ugostiteljski objekat Grad u blizini vodotornja i gradske tržnice. Ibro Hamidović i članovi njegove porodice nisu povrijeđeni, dok je na objektu pričinjena materijalna šteta.

– Dana 08/09.6.1999. godine u Bijeljini je bačena ručna bomba na kuću Hajrudina Halilovića, povratnika iz Njemačke. Nije bilo povrijeđenih, a na kući je pričinjena znatna materijalna šteta.

– Dana 24.4.1999. godine, nekoliko NN osoba srpske nacionaliosti iz automatskog oružja pucalo je na Džemala Tufekčića, njegovu suprugu i maloljetno dijete koji su obrađivali svoju zemlju u naselju Koraj.

– Dana 24.4.1999. godine, iz pravca naselja Gajevi, zaseok Mujići, općina Lopare, NN osobe pucale su iz pješadijskog naoružanja sa pet metaka na Muhameda Ibrišimovića, koji je obrađivao svoju parcelu u blizini naselja Bare. Ibrišimović je potom krenuo prema Barama. Zaustavili su ga pripadnici MUP-a RS-a, a kada im je opisao događaj, oni su uz podsmijeh izjavili da se takvi počinioci ne mogu uhvatiti.

– Dana 19.4.1999.godine u rejonu njive zvana Matjevača iz pravca sela Mirosavci, općina Lopare, RS, nepoznate osobe pucale su iz automatskog oružja na grupu Bošnjaka koji su obrađivali svoje parcele.

– Dana 29.6.1999. godine Hajrudin Ademović i Jasmin Memišević su otišli u obilazak svojih kuća. Oko 19 sati i 15 minuta dok su boravili u dvorištu Bešlage Begića, fizički su ih napala dvojica Srba starosti oko 45 godina. Hajrudin Ademović je zadobio tjelesne povrede.

Bratunac, Srebrenica, Vlasenica

– Juna 1997. godine prilikom posjete Bošnjaka Vlasenici nekoliko osoba srpske nacionalnosti organizovalo je napad na autobuse kojima su se prevozili Bošnjaci. Njima je tada poručeno da će ubuduće umjesto kamenja biti bacane bombe. U ovim aktivnostima kao inicijator i organizator naročito se isticao Zoran Obrenović iz Vlasenice, koji je tokom rata bio pripadnik manevarske jedinice u VRS-u, te Rade Garić, Goran Višković zvani Vjetar, Veselko Došić, te Zoran Stupar. Međutim, niko nije procesuiran.

– Tokom 1999. godine organizovano je više posjeta Bošnjaka ognjištima i mezarjima na području Podrinja. U dva navrata, prilikom posjete Vlasenici, desili su se incidenti u kojima su Bošnjacima NN osobe srpske nacionalnosti nanijele tjelesne povrede.

– 7. maja 2001. godine u Banjoj Luci je prilikom postavljanja kamen temeljca za izgradnju Ferhadija džamije teške tjelesne povrede zadobio Murat Badić iz Cazina, koji je nakon 19 dana provedenih u komi umro. Ubica nikada nije otkriven.

– 11. jula 2001. godine snajperskim hicem ubijena je povratnica u Vlasenicu, šesnaestogodišnja Meliha Durić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79