Muriz Memić: “Skrivali ste se pet godina…”

U Sudu Bosne i Hercegovine sutra će se održati ročište na kojem će tužioci Tužilaštva BiH pročitati optužnicu i iznijeti uvodne riječi u slučaju “Dženan Memić”.

“Ovim ročištem započet će sudski proces protiv optuženih Alise Mutap Ramić, Zijada Mutapa, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Sudija koji će voditi proces je Branko Perić.

Skrivali ste se više od pet godina a sada je došlo vrijeme da vas javnost gleda i da sluša sve ono što ste bili spremni uraditi.

Lažna amneZijo, ko je ubio Dženan?”, poručili su iz grupe Pravda za Dženana Memića, putem Facebooka.

Podsjetimo, prije potvrđivanja optužnice, Sud BiH je odlučio pustiti pomenutu petorku da se brane sa slobode. Određene su im i mjere zabrane. Hasan Dupovac i Zijad Mutap ne smiju napustiti mjesto prebivališta, dok Alisa, zbog odlaska u bolnicu, smije iz Općine Stari grad otići u Općinu Centar.

Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

– Oni najvjerovatnije ni u snu nisu očekivali da će doći na optuženičku klupu. Tako je bilo od samog početka, nažalost sve naštimano. Evo, sjećate se, na Kantonalnom sudu bilo je preko 40 ročišta, Vrhovni sud je to zavšio. Malo mi je drago, a malo sam i razočaran jer su ovdje trebali biti i drugi – Dalida Burzić, Džafer Hrvat, Vahid Ćosić i Sead Kreštalica, dakle, svi oni koji su učestvovali u ovom. Nijedan zahtjev sa protesta nije ispoštovan . Tražili smo suspenziju Dalide Burzić, Sabine Sarajlije. Jedino što je urađeno smijenjena je Gordana Tadić – rekao je Memić.

Naglašava da se može desiti i da pojedini optuženi promijene iskaz što bi dovelo i do toga da proces potraje.

– Malo sam i skeptičan, ali vidjet ćemo šta će sve biti. Veliki broj svjedoka se očekuje, a pitanje je hoće li ko mijenjati iskaz ili ne. Oni su na sve spremni. Sudija Branko Perić važi za čestitog sudiju, pa ćemo vidjeti – rekao je Memić.

Podsjeća da bi se u sudnici trebalo naći čak 80 svjedoka.

– Valja izvest 80 svjedoka. To će trajati. Ja bih najviše volio neki skraćeni postupoak jer svi znamo da su krivi. To je na kraju dookazano i presudom na Vrhovnom sudu. Ispada da sam ja kriv što mi je dijete ubijeno. Može svašta biti. U istom trenu sam i radostan i tužan jer valjalo ih je sve dovesti na optuženičku klupu. Ovo još nije ni blizu kraja – rekao je Memić za Avaz

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79