Muriz Memić: “Tužbi me nije strah, štite me Dženan i Allah”

Dženan Memić preminuo je prije pet godina na današnji dan uslijed zadobivenih povreda 8. februara u Velikoj aleji na Ilidži. Njegov otac baš danas kada obilježava još jednu godišnjicu bez sina, ali i bez istine i pravde, saznao je da bi njegovo nedavno gostovanje na jednoj od bh. televizija u kojem je prozvao direktoricu Univerzitetskog kliničkog centra Sebiju Izetbegović moglo završiti sudskim epilogom. Naime, Memić je naveo da je Izetbegović učestvovala u odabiru timova koji su vještačili amneziju Alise Mutap, koja se u to vrijeme viđala sa Dženanom, te da je smjenjivala timove koji su radili vještačenja.

Za Interview.ba Memić je govorio da li se plaši tužbe za klevetu, imali u ovoj državi neko ko njega štiti, je li dobijao dosad prijetnje, te da li je Tužilaštvo BiH počelo da funkcionira kada je u pitanju njegov slučaj ili je samo riječ o predstavi za javnost.

Piše: Adin Šabić

Danas ste saznali da bi Vaši javni istupi mogli imati sudski epilog. Nema istine, nema pravde, ali imaju tužbe?

MEMIĆ: Odgovor iz KCUS-a pokazujue koliko su oni bahati.

Na početku kažu koliko se suosjećaju s mojom boli, i boli moje porodice, a 15-tog, na dan kada je Dženan preselio oni šalju dopis da će pokrenuti tužbu za klevetu. Eto koliko se oni saosjećaju i koliko imaju razuma.

Ja stojim iza svega što kažem. Opet pozivam gđu. Izetbegović na gostovanje na televiziju. Ja imam papire, pa ćemo vidjeti jesam li govorio istinu ili nisam. Ona bi s druge strane mogla objasniti zašto dva puta Jasminka Đelilović i zašto doktor Kemal Dizdarveić u timu za vještačenje?

KCUS: Od ukupno tri provedena vještačenja, KCUS je samo jednom imenovao vještake i to u trećem vještačenju po nalogu Kantonalnog Tužilaštva od 6.7.2016. godine. Dana 7.7.2016. godine imenovan je Tim vještaka koji su činili tri šefa klinika u to vrijeme: prof. dr. Sandra Vegar Zubović, prof. dr. Kemal Dizdarević i prof. dr. Jasminka Đelilović Vranić. Vještačili su se CT snimci glave i vratne kičme. Tom prilikom je Jasminka Đelilović-Vranić dala nalaz i mišljenje: ‘Ja u cijelosti ostajem kod ranije datog nalaza od 29.4.2016. godine i smatram da je tokom konkretne prilike Mutap Alisa pretrpjela potres mozga koji je bio teškog stepena’. Tvrdite da je prof. dr. Sebija Izetbegović promijenila ljekarski tim, što je apsolutna neistina. Prof. dr. Sebija Izetbegović ne može promijenti tim za vještačenje, niti ima slične ovlasti.

IZETBEGOVIĆ: Vještanje Alise Mutap je nekoliko puta radilo Tužilaštvo, ali je u jednom trenutku zatražen tim vještaka KCUS-a. Dobila sam naredbu kantonalnog tužioca u kojoj je od mene izričito zahtjevano da formiram tim stručnjaka koji će izvršiti analizu snimaka kompjuterizirane telegrafije osobe iz tog procesa. Oni bi morali poslati tužilaštvu mišljenje. To je bilo nakon dva vještačenja koje je izvršilo tužilaštvo. Gdje god se nešto dešava spominje se moje ime. Situacija stalno politizira. Uz moje ime stalno se spominje SDA, što u principu ne bi trebalo da bude. Ja sam primarno direktorica KCUS-a i radim svoj posao korektno i profesionalno – nastavlja prof. Izetbegović.

Izetbegović i Suljić pisale Memiću: Podržavamo Vašu borbu da dođete do istine, ali ne da nas dovodite u vezu sa događajima

Plašite li se Sebije Izetbegović?

MEMIĆ: Ne znam što bih se je plašio. Ja se plašim političkog vrha u Bosni i Hercegovini šta rade od kompletnog naroda i u kakvu su nas situaciju doveli sa stanjem u pravosudnom i političkom vrhu. Sebije se ne plašim.

Vjerujete li da je Tužilaštvo BiH počelo funkcionirati?

MEMIĆ: Pokazali su rezultate, rade, imamo prve osmnjičene, bit će ih još, istraga je proširena. Vidjet ćemo. Odlaskom Milana Tegeltije desio se neki pomak. Komotno bih mogao reći, ja dovdje, a ostalo neka radi država. Samo mogu obećati ovim ovakvim što mi prijete da nikad neću stati. Dovest ću ovo do kraja, pa kakav god kraj da bude.

Da li ste nekada ranije dobijali prijetnje zbog borbe koju vodite?

MEMIĆ: Nikada ništa lično, krupno, ali bilo je nekih pokušaja da odustanemo. Bile su tri prijave Feragetu od Kantonalnog tužilašta, prozivanja Arijane…

Sad može biti svašta, probudio sam ih, izašle su zmije iz gnijezda, pomakli smo ih… Ovdje idemo od vrha, a vrh mora nekoga štititi, zna vrh koga štite. Sistem kod nas je katastrofalan, ovo je režim. Nadamo se da će doći kraj ovom režimu. Ne mogu vječno vladati, lonac je pri kraju, samo da prokuha.

IZETBEGOVIĆ I SULJIĆ U OTVORENOM PISMU: Ovakve neistinite tvrdnje, iznošenje laži, insinuacija štete ne samo nama kao pojedinicima nego i Kliničkom centru u cjelini, podrivaju povjerenje prema pravosudnom sistemu, ali i našoj državi Bosni i Hercegovini.

Emotivni Muriz Memić: “Ovo je zadnja Dženanova slika. Na dženazi”

A ko Vas štiti gospodine Memiću?

MEMIĆ: Mene štite Dženan i dragi Allah. Ja ovo radim za svoje dijete na najčasniji mogući način. On mi daje snage i ja znam kako.

Pet mukotrpnih godina, još jedna godišnjica bez istine…

MEMIĆ: Sve se vrati i čitav život prođe kroz glavu – šta sam mogao, a šta nisam. Posobeno kakva je bila ljubav između njega. Od milja smo se zvali jara.

Kad momak od 22 godine ujutro ustane i dođe kod mene da legne još malo, ne moram vam više ništa reći.

Međutim, krenulo je klupko da se odmoratav i drago mi je što je Hasan Dupovac prvi, što je čovjek s uniformom takve pokvarene radnje radio. Zijad Mutap je tu svakako, on je otac Alise, ako je on pritvoren, ne znam čemu se ima Alisa nadati piše – interview.ba

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79