Murphy nakon sastanka sa Bećirovića: SAD će nastaviti podržavati nezavisnost Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je u četvrtak sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država BiH Michaelom Murphyjem o aktuelnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu.

Bećirović je ambasadoru Murphyju ukazao na ozbiljnost situacije u našoj zemlji nastaloj zbog antiustavnih i antidejtonskih odluka organa vlasti bh. entiteta RS. Bećirović je naglasio da organi vlasti iz bh. entiteta RS kontinuirano, sistematski i institucionalno napadaju na temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine, i da time ugrožavaju mir i sigurnost u Bosni i Hercegovini i regiji.

Ambasador Murphy je rekao da će Sjedinjene Američke Države, kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, nastaviti pružati podršku očuvanju nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Ambasador Murphy je naglasio da građani i narodi Bosne i Hercegovine trebaju imati funkcionalne, efikasne i odgovorne institucije države Bosne i Hercegovine.

Bećirović je istakao da trenutne okolnosti u Bosni i Hercegovini, regiji i Evropi zahtijevaju i opravdavaju snažniji angažman Sjedinjenih Američkih Država s ciljem ubrzanja neophodnih reformi u procesu euroatlantskih integracija.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79