Musa o vakcini: Sačekat ćemo da vidimo da li je učinkovitost zaista 90 posto

Šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH Sanjin Musa kazao je na današnjoj konferenciji za medije Kriznog štaba da je vijest o Pfizerovoj vakcini pozitivna, ali da eventualni koraci u nabavci zavise od mnogo faktora, prije svega od potvrde učinkovitosti.

“Za sada su to preliminarni podaci, sačekat ćemo da se studija u potpunosti završi da vidimo da li je učinkovitost zaista na tom nivou. Čekat ćemo podatke o sigurnosti za koje su zadužene regulatorne agencije. Važno je i da vidimo recenzije o učinkovitosti i sigurnosti, nakon toga, na potezu su evropska, američka i bh. regulatorna agencija. Vrlo su važne i preporuke stručnih tijela za imunizaciju u BiH”, kazao je Musa.

Istakao je da će nadležni u Federaciji BiH u narednim sedmicama pažljivo pratiti razvoj situacije.

“Mi smo aktivnosti kada je riječ o vakcinama počeli ovo ljeto kad smo počeli komunikaciju, pribilježili smo se za nabavku putem Covax mehanizma, pribilježili smo se za 800 hiljada doza. Ovaj predregulatorni dio je važan i očekivati je da će krajem prvog i početkom drugog kvartala sljedeće godine biti neka značajnija distrubucija vakcina”, zaključio je Musa.

Podsjećamo, jučer je objavljena informacija da je učinkovitost vakcine protiv koronavirusa koju razvijaju kompanije Pfizer i BioNTech 90 posto te da nema ozbiljnijih nuspojava.

Ranije su nadležni poručivali da će odobriti korištenje vakcine kod koje se pokaže da je učinkovitost minimalno 50 posto.

Oxfordski profesor John Bell čak smatra da bismo se zahvaljujući Pfizeru do proljeća mogli vratiti u normalu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79