Muškarac iz osvete zapalio 25 kamiona pa ‘pao‘ na najgluplji način

Sistemi bežične komunikacije, koji se mogu naći u većini današnjih kamiona, primjerice popularni GPS lokatori olakšavaju upravljanje voznim parkom, ali mogu poslužiti i u druge svrhe. Nedavna je istraga u Americi, objavio je portal KamBus.info, zahvaljujući sustavu bežične komunikacije dovela do pronalaska vozača koji je počinio niz kaznenih djela.

Slučaj se odnosi na seriju od 25 podmetanja požara, redom kamiona tvrtke Swift Transportation (jednog od najvećih prijevoznika u SAD-u, koji zapošljava oko 11.000. vozača). Podmetanja požara izvedena su noću, dok su kamioni stajali, u blizini guma na prikolici. Srećom, niko od vozača nije ozlijeđen.

Paleži su brzo počele djelovati sumnjivo, jer se svih 25 incidenata dogodilo na dvije autoceste – rutama I-10 i I-40, koje povezuju istočnu i zapadnu obalu zemlje. Kako bi riješili ovu zagonetku, istražitelji su se koristili informacijama iz stupova mobilne telefonije. Istovremeno se tražio uređaj koji bi se u procijenjenim trenucima paljenja prijavio na parkiralištima. Na taj način odabrana je SIM kartica koja se spojila na odašiljače u 24 od 25 slučajeva. Ono što je najzanimljivije, međutim, nije bila kartica telefona, već ona s GPS lokatora ugrađenog u kamion. Stoga je sljedeći korak bio identificiranje vozača vozila i dobivanje dozvole za pretragu njegove kabine i mjesta stalnog boravka.

Na taj način uspjelo se doći do 64-godišnjaka iz Michigana. U njegovoj kući i kamionu pronađen je čitav niz dokaza koji potvrđuju prisutnost na području paljevine u naznačeno vrijeme. To su, između ostalog, bili tovarni listovi ili evidencije radnog vremena. Istragom je utvrđeno kako je muškarac u prošlosti imao osobni sukob sa Swift Transportationom. Prije četiri godine optužen je za prijevoz ukradenog tereta, a prijevoznik je istražiteljima tada dao ključne dokaze.

Čini se da se optuženi vozač samo odlučio osvetiti. Slučaj podmetanja požara sada ide pred sud. Za 25 paljevina, bez ikakvih tjelesnih ozljeda, optuženom prijeti kazna od 5 do 20 godina zatvora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79