Muškarac silovao i zlostavljao suprugu, ona pokušala suicid, dobio godinu i 2 mjeseca zatvora

Vrhovni sud je potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Varaždinu kojom je 68-godišnjak osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora jer je seksualno, ali i psihički zlostavljao suprugu.

Najviši sud je naglasio u obrazloženju da je osuđenik u više navrata bez pristanka spolno općio sa suprugom i izvršio sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju.

“Žrtva je bila u strahu od psihičkog zlostavljanja jer je optuženik učestalo vrijeđao i omalovažavao žrtvu. Branio joj je druženje s unucima, a nad žrtvom je vršio i ekonomsko nasilje jer je odbijao sudjelovati u režijskim troškovima i doveo je u stanje ovisnosti”, pojasnio je sud dodajući da je optuženik zaprijetio žrtvi koja je rekla da će se rastati i podijeliti imovinu.

Olakotnim su optuženiku cijenjeni dosadašnja neosuđivanost, narušeno zdravstveno stanje te smanjena ubrojivost u vrijeme počinjenja kaznenog djela. Otegotnim je cijenjena okolnost da je u više navrata u inkriminiranom razdoblju bez pristanka žrtve s njom izvršio spolni odnošaj i s njim izjednačenu spolnu radnju, prenosi Hina.

“To je u većoj mjeri dovelo do povrede zaštićenog dobra, a to je sloboda odlučivanja u sferi spolnosti”, dodao je sud.

Najviši sud je nadodao da je žrtva bila hospitalizirana zbog lošeg psihičkog stanja i pokušaja suicida te da životna dob optuženika nije takvog značaja da bi se trebala cijeniti olakotnom.

“Ovako odmjerena kazna primjerena je težini i okolnostima počinjenih kaznenih djela i osobi optuženika. Takvom će se kaznom ostvariti svrha kažnjavanja i u dostatnoj mjeri izraziti odgovarajući prijekor društva prema takvim kaznenim djelima. Ujedno će se upozoriti drugi građani da se klone sličnih postupaka”, zaključio je Vrhovni sud.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79