Mustafa Cerić se stavio na raspolaganje lideru SDA Bakiru Izetbegoviću

Bivši poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić sve češće je prisutan u medijskom prostoru u BiH i regionu.

Cerić je čest gost i u televizijskim emisijama, a nedavno je svoj sud o političkoj situaciji u BiH i regionu dao i na HRT-u. No, gotovo svakodnevno Mustafa Cerić oglašava se i na društvenim mrežama, a sudeći prema njegovim zadnjim objavama ni povratak u politiku mu ne bi teško pao.

Osjetile su se pukotine

Bivši poglavar Islamske zajednice u BiH, ali i bivši kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mustafa Cerić, zabrinut stanjem u SDA, uputio je otvoreno pismo lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, u kojem mu se stavlja na raspolaganje.

– Sjećam se šoka među Bošnjacima kad se Adilbeg Zulfikaršić razišao s Alijom Izetbegovićem. Nije bio smak svijeta, ali je takao izgledalo. Fikret Avdić u Krajini je posebna priča, koja je Bošnjake u crno zavila.

Harisovo napuštanje SDA-a nakon što su Bošnjaci po prvi puta osjetili u duši da imaju pravo političko vodstvo, bilo je tužno i žalosno jer se dogodilo baš u vrijeme pada Srebrenice.

No, Haris Silajdžić nije otišao daleko, već je s SDA za opće izbore 1998. godine napravio Koaliciju za cjelovitu i demokratsku Bosnu i Hercegovinu (CD-Koalcija). Bio je to vrhunac osjećaja jedinstva u Bošnjaka/Bosanaca.

Bošnjaci nisu bili previše zabrinuti zbog Alijinog povlačenja iz političkog života (2001) jer su vjerovali da će njegov nasljednik Sulejman Tihić nastaviti istim putem s istim žarom i umijećem u održavanju bošnjačkog korpusa na okupu. Alijina smrt je rastužila Bošnjake, ali su bili svjesni da je Božja volja preča.

Međutim, ne dugo nakon Alijine smrti osjetile su se pukotine u SDA na relaciji Tihića i nekih zaslužnih prvoboraca. Činilo se da Alijin sin Bakir nije bio zainteresiran da naslijedi oca. No, vremenom se i kod Bakira pojavila želja ne da dinastijski naslijedi oca, veća da svojim političkim iskustvom i pojavom drži Alijinu političku misao u životu.

Spontano, ali primjetno u SDA-u su se formirala dva tabora – Tihićev i Bakirov. Vremenom je to dvotaborsko stanje u SDA legalizirano pa se unutar SDA znalo ko je čiji. To je, nažalost, bio početak onoga što danas imamo u SDA – nepovjerenje među čelnim ljudima u SDA, poručuje na početku svoje opservacije o turbulencijama u SDA Mustafa Cerić, dodajući kako je, nakon Tihićeve smrti 2014., Bakir Izetbegović preuzeo lidersku poziciju SDA te kako se nije „svetio Tihićevom taboru, ali neki ožiljci su ipk tinjali“, piše Cerić.

Cerić upozorava da se u SDA u zadnjih nekoliko godina bavi sama sobom. Jedan po jedan član visokog ranga napuštaju SDA.

 

Ugledni članovi

– Ne može Bakir biti jedini kriv, ali može biti najkrivlji zato što ne shvaća da se baš od njega očekuje da se mijenja. Očekuje se da odgovori zašto su ugledni članovi SDA poput Fuad Kasumović, Senada Šepića, Elmedin Konaković, Aljoše Čampare, Semira Efendića, Denisa Zvizdića i dr. napustili SDA?

Ne može biti da su svi oni nakon toliko godina posvećenosti SDA u krivu a da su Bakir i ostali u pravu. U najmanju ruku, krivica može biti zajednička, nastavlja „zabrinuti“ Cerić, te žali što se nema zajedničkog stava lidera političkih partija iz bošnjačkog korpusa „oko jačanja bosanske države protiv antibosanske kampanje Milorada Dodika i Drgana Čovića“.

Na kraju pisma, bivši reis Cerić otvoreno se stavio na raspolaganje lideru SDA Bakiru Izetbegoviću.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79