Mustafi Hasanbašiću opet ukinuta presuda

Vrhovni sud Republike Srpske ponovo je ukinuo presudu 43-godišnjem Mustafi Hasanbašiću iz Tešnja koji je u ponovljenom postupku osuđen na 13 godina zbog više krivičnih djela i pokušaja ubistva policajaca u mjestu Glavice kod Doboja.

Oružje i droga

Kako su pojasnili u Sudu, uvažene su žalbe Republičkog javnog tužilaštva i branioca optuženog te je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Hasanbašić, koji je 2007. osuđen na sedam godina robije zbog ubistva Italijana, poznat je po činjenju različitih krivičnih djela. On je, osim za pokušaj ubistva policajaca, bio osuđen i za prinudu, nedozvoljenu proizvodnju oružja ili eksplozivnih materija, te neovlašteni promet narkoticima. Pored zatvorske kazne, prvostepeni sud mu je izrekao i mjeru obaveznog liječenja od ovisnosti od narkotika.

Prema optužnici, Hasanbašić je zajedno sa Benjaminom Ćostovićem, koji je već osuđen, 9. marta 2018. godine napao policijsku patrolu u kojoj su bili Nermin Suljić i Almir Zaimović. Ćostović je ranije priznao krivicu i osuđen je na godinu i po zatvora. Pomenuti dvojac policajce je napao kada su ih zatekli da konzumiraju i prepakuju narkotike.

Ranije kazne

Hasanbašić je ranije bio osuđen na 14 godina zatvora, ali mu je kazna smanjena nakon što mu je ukinuta presuda i ponovljeno suđenje. Branilac optuženog Goran Nešković istakao je da je tražio novo suđenje jer njegov klijent nije bio svjestan šta čini i da zbog svog psihičkog stanja nije mogao da shvati značaj krivičnog djela. Tužilaštvo je, pak, tražilo ukidanje presude iz procesnih razloga, piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79