“Muzej Alije Izetbegovića”: Predsjednik nikada nije obećao “zlatne kašike”

Iz JU “Muzej Alije Izetbegovića” su se oglasili povodom, kako navode, “neistina o obećanjima Alije Izetbegovića” izrečenim u emisiji Dan uživo na N1.

“Žalosti nas činjenica da se već decenijama u bh. medijskom prostoru osim afirmacije istine o velikom lideru, državniku i intelektualcu, šire mnogobrojne laži i klevete. U emisiji “Dan uživo” televizije N1, tokom intervjua sa Ramizom Salkićem voditeljica Emela Burdžović je nekoliko puta spomenula neistine o tome kako je Izetbegović davao lažna obećanja, među kojima je ono o zlatnim kašikama”, naveli su iz JU “Muzeja Alije Izetbegovića.

Kako su naveli dalje, ove riječi su više puta demantovane.

“Ova laž je više puta demantirana, a na internetu se mogu naći snimke Izetbegovićevih obraćanja borcima Armije RBiH u kojima govori i zastupa teze koje demantiraju laž o zlatnim kašikama. Porijeklo priče o zlatnim kašikama treba tražiti u istoimenoj ironičnoj anegdoti objavljenoj u Časopisu za društvena pitanja “Pregled” (Broj 7-8, juli-august 1979. godine, Sarajevo).

U intervjuu koji je Alija Izetbegović dao Mati Đakoviću 23. jula 1998. o ovoj temi kaže: Stavljali su mi mnoge izjave u usta koje nisam rekao. Ovo je najgluplja od tih. Da će ljudi, kad dođe sloboda jesti zlatnim kašikama?! Opozicija je to podmetala jednom borcu koje je rekao da sam im ja to obećao. Ali, ustvari je obrnuti. Ja sam uvijek pomalo iskazivao pesimizam kako će stvari teći. Na pitanje Kako će stvari teći? govorio sam da idu teški dani, teškoće i veliki problemi“, naveli su u demantiju upućenom N1 televiziji.

Ova laž je voše puta demantirana, a na internetu se mogu naći snimke Izetbegovićevih obraćanja borcima Armije RBiH u kojima govori i zastupa teze koje demantiraju laž o “zlatnim kašikama”.

Porijeklo priče o “zlatnim kašikama” treba tražiti u istoimenoj ironičnoj anegdoti objavljenoj u Časopisu za društvena pitanja Pregled (broj 7-8, juli-august 1979. godine Sarajevo).

Dakle laž je da je predsjednik Izetbegović borcima obećavao da će jesti zlatnim kašikama nakon završetka rata u potpunoj je suprotnosti sa njegovim stvarnim izjavama, koje su bile iskrene i zasnivale su se na moralu, kao temeljnom ishodištu političkog djelovanja Alije Izetbegovića kao obilježju njegovog odnosa sa narodom.

U intervjuu koji je Alija Izetbegović dao Mati Đakoviću 23. jula 1998. godine o ovoj temi kaže: “Stavljali su mi mnoge izjave u usta koje nisam rekao. Ovo je najgluplja od tih. Da će ljudi, kad dođe sloboda, jesti zlatnim kašikama?!. Opozicija je podmetala jednom borcu koji je rekao da sam im ja to obećao. Ali ustvari je obrnuto. Ja sam uvijek pomalo iskazivao pesimizam kako će stvari teći. Na pitanje kako će stvari teći, govorio sam da idu teški dani, teškoće i veliki problemi”.

JU Muzej Alija Izetbegović neće dozvoliti kaljanje ugleda i reputacije rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića i ljudskih vrijednosti za koje se časno borio i zalagao tokom cijelog života.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79