Muzej ratnog djetinjstva nije dobio predviđeni budžet, uprava traži svoja prava

Danas je na svom zvaničnom Facebook profilu Muzej ratnog djetinjstva objavio saopćenje za javnost u kojem navodi kako ova institucija od Ministarstva kulture i sporta KS nije dobila predviđeni budžet od 50.000 KM, navodeći uz to kako je doprinos muzeja budžetima svih nivoa vlasti u 2020. godini iznosio 200.000 KM.

– Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Alikadić (SDA) ukinuo je sredstva Muzeju ratnog djetinjstva u godini pandemije te tako ujedinio napore s federalnom ministricom Zorom Dujmović (HDZ) i pokušao iskoristiti pandemiju da ugrozi postojanje Muzeja ratnog djetinjstva – navodi se na početku saopćenja Muzeja ratnog djetinjstva.

U nastavku kažu kako Alikadić Muzeju ratnog djetinjstva nije dodijelio ni 1 KM, iako je Nacrtom budžeta KS (koji je usvojila Skupština Kantona) bilo predviđeno 50.000 KM.

– Nakon što smo mu se u aprilu obratili dopisom s molbom da požuri isplatu sredstava predviđenih Nacrtom budžeta KS kako bismo u pandemijskim okolnostima uspjeli sačuvati radna mjesta i projekte, ministar nam nikad nije odgovorio na dopis, a nakon toga je do septembra razvučeni proces dodjele sredstava završio potpunim uskraćivanjem sredstava Muzeju ratnog djetinjstva. U međuvremenu smo pravovremeno aplicirali za planirana sredstva putem javnog poziva i ispunili sve kriterije. Ostaje nejasno šta je ministar Alikadić uradio sa 50.000 KM koje su Nacrtom budžeta KS bile predviđene za MRD, te kome ih je i pod kakvih uslovima dodijelio – piše u nastavku.

OBAVIJEST ZA JAVNOST (English below)Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Kenan Alikadić (SDA), ukinuo je…

Gepostet von War Childhood Museum am Donnerstag, 17. September 2020

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79