Muzičarima i pjevačima u RS-u prekipjelo, najavljuju proteste

U ugostiteljskim objektima u Republici Srpskoj do daljnjeg je zabranjeno organiziranje nastupa pjevača i bendova.

Muzičari, pjevači, estradni menadžeri, ali i mnogi drugi razočarani su zbog činjenice da je Republički štab za vanredne situacije produžio zabranu muzike uživo u svim ugostiteljskim objektima sa smještaj, ishranu i piće na teritoriji RS-a.

– Nakon više od tri mjeseca, koliko je zabrana na snazi, nije postignut cilj zbog kojeg je uvedena i koji bi opravdao njeno dalje produžavanje. Prije svega, nije dovela do smanjenja broja oboljelih od koronavirusa, čak je neposredno po njenom uvođenju došlo do naglog skoka broja oboljelih i taj trend je trajao prilično dugo, o čemu postoje i zvanični podaci koji su svakodnevno objavljivani putem sredstava informisanja. Uprkos tome, građani su nastavili da posjećuju ugostiteljske objekte, slušajući pri tome muziku koja im se emituje na ništa manjoj snazi i ponašajući se ništa manje opušteno nego kad je prisutna muzika uživo. Konačno, jedini stvarni rezultat ove mjere je to što je muzičkim izvođačima koji nastupaju u ugostiteljskim objektima nanesena nemjerljiva i nenadoknadiva materijalna šteta, zbog koje su oni i njihove porodice dovedeni na rub egzistencije – stoji u saopćenju udruženja Muzička scena, koje okuplja muzičare i pjevače iz RS-a.

Kako dalje ističu iz ovog udruženja, došlo je do stabilizacije epidemioloških prilika, a muzički izvođači su savjesni i odgovorni građani koji su i ranije poštovali propisane higijensko-epidemiološke mjere na svojim nastupima.

– Nigdje u neposrednom okruženju muzičkim izvođačima nije zabranjeno nastupanje uživo u ugostiteljskim objektima, samo su svoj rad prilagodili mjerama i ograničenjima koja važe i za ostale građane. Pošto je zabrana ipak produžena, bit ćemo prisiljeni da svoje nezadovoljstvo iskažemo u vidu mirnih protesta, s obzirom na to da smo ovakvim rješenjem ne samo fizički ugroženi, već smo i neosnovano diskriminisani i izopćeni iz svakodnevnog života, ali i izvrgnuti ruglu i podsmijehu javnosti i etiketirani kao neko čija aktivnost podstiče širenje infekcije u zajednici, čime nam je nanesena uvreda časti i ljudskog dostojanstva. Mi još nismo iskoristili sve zakonske mogućnosti. Naravno, protesti su moguća opcija, ako ne bude drugog načina. Mnogo nam znači podrška javnosti, ali i medija. Mi nastavljamo svoju borbu i aktivnosti. Naš broj članova raste i iz sata u sat smo jači. Glas svakog pojedinca udružen u zajednicu mnogo je glasniji – kaže za Faktor Aleksandar Kukić, predsjednik Upravnog odbora udruženja Muzička scena.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79