Sarajevo, BIH – 20. novembar 2018:Izgovarajući i potpisujući svečanu izjavu, Milorad Dodik, koji će u narednih osam mjeseci biti predsjedavajući po sistemu rotacije, te članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović preuzeli su dužnost kolektivnog šefa države, koju će obavljati naredne četiri godine ( Samir Yordamoviç – Anadolu Agency )
MVP mjesečno isplaćuje 400.000 KM na plate: Koji član Predsjedništva BiH je najbolje “uhljebio” svoje ambasadore

MVP mjesečno isplaćuje 400.000 KM na plate: Koji član Predsjedništva BiH je najbolje “uhljebio” svoje ambasadore


Najveća mjesečna primanja, koja uključuju osnovnu platu, naknadu za topli obrok, kao i nakandu za bračnog partnera, među bh. diplomatama, prema podacima Ministarstva vanjskih poslova BiH, ima ambasador BiH pri UN-u u New Yorku Sven Alkalaj. Njegova mjesečna primanja ukupno iznose blizu 9.100 KM. S druge strane ove liste je generalni konzul BiH u Istanvulu Siniša Mihailović, koji mjesečno “na ruke” prima nepunih 5.100 maraka.

Inače, za prve ljude ukupno 56 diplomatsko-konzuladnih predstavništava BiH, koji uključuju ambasadore, generalne konzule i šefove misija pri međunarodnim organizacijama, iz budžeta se na ime mjesečnih primanja isplaćuje nešto više od 400.000 maraka, javlja Oslobođenje.

Obračun plate

– Osnovna plata zaposlenih u DKP-ima BiH utvrđuje se množenjem osnovice za obračun plate i pripadajućeg koeficijenta. Koeficijenti za ambasadore iznose 4,2 i za generalne konzule 3,55. Osnovicu za obračun plata u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH utvrđuje Vijeće ministara BiH jednom godišnje posebnom odlukom, na osnovu službenih podataka Ujedinjenih naroda, na prijedlog MVP BiH i pribavljenog mišljenja Ministarstava finansija i trezora BiH. Plata zaposlenih uvećava se za svaku započetu godinu radnog staža za 0,50 posto, s tim da ukupno povećanje ne može biti veće od 20 posto, saopćili su nam iz MVPBiH, pojašnjavajući način za obračun plata našim ambasadorima, generalnim konzulima i šefovima stalnih misija.

POGLEDAJ GALERIJU

Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija