MVP Njemačke Annalena Baerbock stigla u Sarajevo

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock je stigla u Sarajevo, u posjetu Bosni i Hercegovini gdje će sa bh. zvaničnicima razgovarati o aktuelnim problemima.

Sa Baerbock je došao i Manuel Sarrazin, novoimenovani specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana. Osim Bosne i Hercegovine, njih dvoje će posjetiti još i Kosovo i Srbiju te Moldaviju.

Šefica njemačke diplomatije je za sutra zakazala niz sastanaka sa bh. zvaničnicima među kojima je i njena bh. kolegica, a naša ministrica vanjskih poslova Bisera Turković, javlja Klix.

Usljedit će sastanci sa članovima Predsjedništva BiH, članovima kolegija oba doma Parlamentarne skupštine BiH, visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom te gradonačelnicom Sarajeva Benjaminom Karić i predstavnicima civilnog društva.

Tema sastanaka bit će zasigurno i politička, ali i sigurnosna situacija u Bosni i Hercegovini, regionu i svijetu. Ovo je za Bearbock prva posjeta BiH otkako je stupila na dužnost ministrice vanjskih poslova. Njen prethodnik Heiko Mass je također dolazio u posjetu Sarajevu.

Bearbock je potpredsjednica stranke njemačkih Zelenih. Preuzela je mandat u sklopu koalicije njemačke Vlade formirane u novembru prošle godine, zajedno sa socijaldemokratama i liberalima. Njen dosadašnji stav o situaciji u BiH je jasan, a to je da su napori RS-a za otcjepljenjem neprihvatljivi. Također je podržala evropske sankcije Miloradu Dodiku koje još uvijek nisu uvedene.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79