Na Balkan stiže Escobar, nekadašnji šef OHR-a u Banjoj Luci dok je Dodik bio “dašak svježeg vjetra”

Novi specijalni izaslanik američkog predsjednika Josepha Bidena za Zapadni Balkan bit će karijerni diplomata Gabriel Escobar, sadašnji zamjenik ambasadora SAD-a u Beogradu, saznaje podgorička Pobjeda iz više izvora iz Washingtona i Beograda.

Izuzetan je poznavalac prilika na Balkanu, a na ovim prostorima je bio vrlo aktivan u turbulentnom periodu od 1998. do 2001. godine.

Kada je 1998. godine Milorad Dodik preuzeo premijersku funkciju u Republici Srpskoj uz ogromnu pomoć i podršku međunarodne zajednice, na čelu ureda OHR-a u Banjoj Luci bio je upravo Gabriel Escobar, a zatim i šefa Ureda Američke ambasade u Banja Luci.

Prema informacijama Pobjede, Escobar će biti imenovan na novu dužnost u prvoj dekadi septembra, a očekuje se da će desetak dana od stupanja na dužnost da krene u posjete državama regiona, prevashodno zemljama članicama NATO, što bi trebalo da znači da će Crna Gora biti jedno od prioritetnih odredišta.

Mogućnost da Escobar bude postavljen umjesto dosadašnjeg specijalnog izaslanika Matthewa Palmera najavio je prije nekoliko dana dnevni list Danas.

Prema informacijama od analitičara u Washingtonu, imenovanje Escobara je pokazatelj da se Bijela kuća pod komandom Bidena “,odlučila za energičniju, proaktivnu ulogu na prostoru Balkana”.

“On je čovjek koji završava povjerene poslove i nalazi rješenja, ponekad ih i diplomatski namećuć”, kaže američki izvor Pobjede.

Gabriel Escobar, sada zamjenik američkog ambasadora u Beogradu Anthonyja Godfreyja, diplomata je značajnog iskustva. Prije nego što je imenovan za diplomatu u Srbiji, Escobar je imao jednu od najvažnijih funkcija u Ambasadi SAD-a u Iraku.

U periodu 1998. – 2001. godina je bio i šef diplomatskog tima za vezu u Podgorici i šef Političkog odjeljenja u Beogradu. Pozicija koju je pokrivao, u vremenu kada su SAD i zapadne države počela intezivnu kampanju protiv tadašnje vlasti Slobodana Miloševića, pokazuje da je bio u intezivnom kontaktu sa mnogim istaknutim političarima u Crnoj Gori, prevashodno tadašnjim premijerom Milom Đukanovićem, koji je kao prvi čovjek vlasti bio u tom vremenu jedan od ključnih igrača borbe protiv velikosrpskog režima u Beogradu.

Beogradska “Politika“ ističe da je izbor Escobara za glavnog američkog čovjeka za Zapadni Balkan signal da će politika Bijele kuće biti drugačija nego što je to bila tokom mandata predsjednika Donalda Trumpa.

“Kako će se ova promjena odraziti na Srbiju, vidjet će se brzo. Poznavaoci stvari kažu da je medeni mesec američke administracije i Aleksandra Vučića, započet u vrijeme Trumpa, završen”, ocjenjuje beogradska Politika.

To će utjecati, procjenjuje se, i na inteziviranje ključnog balkanskog problema – odnosa Srbije i Kosova.

List Danas navodi da će “na spisku” Eskobarovih zaduženja naći i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, te da će to značiti i izlaz iz sadašnjeg stanja “zamrznutog rješenja”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79