Na biračko mjesto jutros donijeli skoro 400 unaprijed označenih glasačkih listića

Posmatrač Koalicije “Pod lupom” izvijestio je da je prilikom utvrđivanja broja zaprimljenih listića na ovom biračkom mjestu skoro 400 glasačkih listića za obje izborne utrke (načelnik i skupština opštine) bio unaprijed označen

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” posmatra današnje ponovljene izbore na jednom biračkom mjestu u Novom Gradu (RS). Riječ je o biračkom mjestu 007B040 (Suhača). CIK BiH je na ovom biračkom mjestu poništila izbore zbog problema i prekida glasanja na izborni dan 15.11.2020. godine, te utvrđenih nepravilnosti u radu biračkog odbora.

Posmatrač Koalicije “Pod lupom” izvijestio je da je prilikom utvrđivanja broja zaprimljenih listića na ovom biračkom mjestu skoro 400 glasačkih listića za obje izborne utrke (načelnik i skupština opštine) bio unaprijed označen. Obaviještena je opštinska izborna komisija, Centralna izborna komisija i nadležna policijska uprava, a o uočenom je načinjen zapisnik.

Zvuči skoro pa nevjerovatno da se na jedinom biračkom mjestu na kojem se odvija ponovljeno glasanje danas u BiH i na koje je usmjerena značajna pažnja javnosti, političkih subjekata i posmatrača neko usudio unijeti stotine već označenih glasačkih listića i na taj način planirao krađu glasova. Koalicija „Pod lupom“ alarmira izbornu administraciju, posebno na lokalnom nivou, da ne smije biti saučesnik izbornih nepravilnosti i pokušavati iste ublažiti ili prikriti. Za navedeno krivično djelo neko mora odgovarati a sankcija mora biti proporcionalna navedenoj nepravilnosti te sudionici i nalogodavci najoštrije kažnjeni.

Koalicija „Pod lupom“ će zahtijevati ponovno brojanje glasova sa svih biračkih mjesta u opštini Novi Grad (RS) zbog ranije uočenih nepravilnosti počinjenih od strane Opštinske izborne komisije Novi Grad i biračkih odbora na redovnim lokalnim izborima održanim 15.11.2020. godine.

Biračko mjesto je otvoreno za glasanje oko 08:15, a prema informacijama kojima Koalicija „Pod lupom“ raspolaže, nakon utvrđivanja rezultata od strane biračkog odbora, sav izborni material će biti otpremljen direktno u Glavni centar za brojanje u Sarajevu. Koalicija „Pod lupom“ će nastaviti posmatrati današnje izbore na ovom biračkom mjestu do okončanja svih procesa i redovno će informisati javnost o svim uočenim nepravilnostima prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79