Na biračkom spisku ugledala ime i prezime rahmetli nane

Provjeravajući podatke o registraciji za predstojeće lokalne izbore, Rusejla Halilović iz Kladnja šokirala se kada je među biračima ugledala ime i prezime svoje rahmetli nane. Naime, njena nana Dila Arnautović na bolji svijet je preselila 2011. godine, ali se njeno ime nalazi na biračkom spisku.

Halilović: Traži pojašnjenje od CIK-a
Halilović: Traži pojašnjenje od CIK-a Foto: Avaz

 

– Ona je pod rednim brojem 41. na biračkom mjestu 098A018 Kladanj Čaršija. Očito se ovako krade na izborima i ovako se ažurira evidencija o biračima – govori Halilović.

Obratila se Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), a službenik s kojim je razgovarala telefonskim putem rekao joj je da pošalje e-mail.

– Napisala sam ono što mislim, a to je da CIK mora imati savršenu komunikaciju s matičnim uredima u svim općinama i gradovima, jer da je tako, ne bi se devet godina zloupotrebljavalo ime moje rahmetli nane. Pitala sam ih koja je politička opcija uzimala njen glas. Obavijestila sam ih i da će tužba protiv CIK-a otići i na adresu Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu – istakao je Halilović.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Željko Bakalar za „Avaz“ je kazao da su privremeni birački spiskovi bili izloženi do 17. avgusta.

Bakalar:  Zatamniti rubriku za potpis
Bakalar: Zatamniti rubriku za potpis Foto: Arhiv
 

– Upravo iz tog razloga smo i pozvali građane da izvrše uvid u spiskove. CIKBiH jeste zadužen za integritet centralnog biračkog popisa, ali u tom postupku ima više uključenih institucija. Prije svega, to su općinske izborne komisije i centri za birački spisak – pojasnio je Bakalar.

Dodao je da su centri za birački spisak zaduženi da sarađuju s matičnim uredima, lokalnim MUP-ovim i građanima.

Vodič za prijavu

– Pozivamo građane da nam prijavljuju ove probleme, a na svojoj internet-stranici objavili smo i vodič za prijavu. Poseban problem je veliki broj umrlih koji su prijavljeni za glasanje putem pošte – naglasio je Bakalar.

Prema njegovim riječima, svi podaci bit će dostavljeni Tužilaštvu BiH kako bi se utvrdilo koje se osobe prijavljuju da glasaju uime mrtvih.

– Obratit ćemo se s još jednom urgencijom prema centrima za izborni spisak kako bi uradili još jedan presjek centralnog spiska, i to do 1. oktobra. Osobe koje detektiramo bit će na spisku označene zvjezdicom, a tražimo mogućnost da se zatamni rubrika za potpis – zaključio je Bakalar.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79