Na bisti Josipa Broza Tita u Travniku napisali “Tito je Hrvat” uz crtež križa

Članovi UABNOR-a Općine Travnik, kao i svih prethodnih godina, dan prije godišnjice smrti Josipa Broza Tita došli su do biste kako bi je uredili povodom obilježavanja današnjeg dana, a na mjestu su zatekli oskrnavljenu bistu s porukom “Tito je Hrvat” uz crteže križa i drugih figura.

Predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata SBK Središnja Bosna Travnik Fuad Lolić je kazao da članovi smatraju da je ovo djelo maloljetnika, prenosi Klix.

“Pripadnici Policijske uprave Travnik u jutarnjim satima 4. maja 2021. godine izvršili su uviđaj, a na raspolaganje im je stavljen i videonadzor Općine Travnik, iz kojeg će se vidjeti počinitelj. U slučaju da se radi o maloljetnoj osobi, UABNOR Općine Travnik pokrenut će postupak protiv roditelja maloljetnika sa ciljem upozoravanja roditelja, kao i obrazovnih insitucija na području Općine Travnik koje moraju kroz nastavni program dati značaj antifašističkoj borbi u Drugom svjetskom ratu i djelu i liku Josipa Broza Tita”, kazao je Lolić te dodao:

“Generacije koje stasavaju i koje će sutra biti nosioci razvoja naše države, moraju znati ulogu Josipa Broza Tita u razvoju Bosne i Hercegovine i odlukama I i II zasjedanja ZAVNOBIH-a, kojima je utemeljena današnja država Bosna i Hercegvina, kao i odlukama II zasjedanja AVNOJ-a u kojim su potvrđene odluke iz Mrkonjić Grada, gdje je održano I zasjedanje ZAVNOBIH-a. Zato je svako skrnavljenje biste Josipa Broza Tita i spomenika iz Drugog svjestkog rata skrnavljenje tekovina Bosne i Hercegovine i njenih naroda koji već stoljećima žive na ovim prostorima”.

Dodali su da ih ovaj nemili incident neće spriječiti da danas u 15:05 odaju počast Josipu Brozu Titu, istinskom antifašisti, borcu za ljudska prava i tvorcu nesvrstanih.

“Na današnji dan tačno prije 41 godinu prestalo je kucati srce najvećeg sina naših naroda i narodnosti, pozivamo građane Travnika da se pridruže i zajedno sa članovima UABNOR-a Općine Travnik odaju počast Josipu Brozu Titu”, stoji u saopćenju travničkog UABNOR-a.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79