Na carini u Njemačkoj “pali” prozori i vrata iz BiH

Carinska ispostava u njemačkom gradu Biberachu je krajem oktobra prošle godine zaustavila isporuku 28 plastičnih prozora i vrata iz Bosne i Hercegovine.

Nedavno su ponovno provjerili pošiljku, koja je sada obuhvatala 37 plastičnih prozora i 5 aluminijskih vrata, ali su rezultati bili isti: roba nije bila dopuštena za ulazak u EU.

Prilikom preliminarnog tehničkog pregleda sistema, carinici su posumnjali da roba ne udovoljava uslovima Uredbe o građevinskim proizvodima. Naknadna revizija regionalnog vijeća Tübingena potvrdila je tu sumnju.

Uredba o građevinskim proizvodima osigurava slobodno kretanje građevinskih proizvoda širom EU-a, postavljajući zahtjeve za različite građevinske materijale u pogledu ponašanja pri vatri, provođenja topline ili zvučne izolacije.

Kao rezultat, pošiljka je morala biti vraćena proizvođaču iz Bosne i Hercegovine jer uvoz prozora i vrata u Evropsku uniju nije dozvoljen.

Carinska ispostava iz Biberacha je potvrdila ovu informaciju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79