Na čelu pravoslavne crkve će do izbora novog patrijarha biti mitropolit dabrobosanski Hrizostom Jević

Do izbora novog patrijarha na čelu SPC bit će najstariji mitropolit iz Sinoda, što je u ovom slučaju Mitropolit dabrobosanski Hrizostom Jević.

Patrijarh srpski prema Ustavu SPC trebalo bi da bude biran najdalje tri mjeseca od kako se uprazni prijestol. Do tada čuvar trona po pravilu je najstariji mitropolit, danas dabrobosanski Hrizostom, prenosi Blic.rs.

Vladika Hrizostom, mitropolit dabrobosanski, rođen je 4. marta 1952. godine u Vođenici kod Bosanskog Petrovca.

Od 1991. do 2013. godine bio je na čelu bihaćko-petrovačke eparhije, a odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora u junu 2013. godine izabran je na upražnjenu katedru episkopa zvorničko-tuzlanskog. Čin ustoličenja obavio je patrijarh srpski Irinej. Za Mitropolita dabrobosanskog izabran je u maju 2017. godine odlukom Svetog Arhijerejskog Sabora SPC.

Novi patrijarh birat će se između trojice kandidata izabranih na Saboru tajnim glasanjem i apsolutnom većinom. Budući patrijarh se može birati između aktivnih episkopa koji upravljaju eparhijom najmanje pet godina.

Patrijarh Irinej preminuo je u Beogradu, u 90. godini, od posljedica izazvanih koronavirusom, posluhe čitave decenije provedene na čelu SPC. Vijest da je umro stigla je poslije 15 dana borbe sa koronavirusom, koje je poglavar SPC proveo u bolnici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79