Na čelu ruske jedinice bit će Srbin iz BiH: “Ovo su sve srpski dobrovoljci”

Prema izvorima iz francuskih obavještajnih službi očekuje se da će do 1. septembra više stotina regruta iz Srbije stići u jedan od kampova ruske vojske u Moskvi.
Do sada je regrutovano oko 50 srpskih boraca, a očekuje se da će kontingent rasti do 500 regruta. Bit će dio regularnih jedinica ruske armije, a “Srpska jedinica” će biti uključena u 106. Padobransku diviziju.

Prema izvorima iz sigurnosnih službi, mreža ruskih i srpskih boraca sprema ovu operaciju još od maja ove godine na inicijativu ruskih vlasti i uz veliku podršku državnog sigurnosnog aparata.

Regruti su građani Srbije, ali i Srbi iz drugih, susjednih zemalja, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Od sredine jula, do sredina augusta, 50 kandidata je odabrano koji su u Rusiju stigli komercijalnim letovima, u grupama od dva ili tri, pod krinkom građevinske kompanije.

Procesom rukovodi Davor Savčić, poznat kao “Vuk”, Srbin iz Bosne i Hercegovine koji duži period živi u Rusiji te je osoba od povjerenja državnih vlasti.


Davor Savčić

Savčić je bio pripadnik ozloglašene JSO koju je vodio zločinac Milorad Ulemek Legija. Prethodno se borio kao plaćenik u grupi Wagner u Ukrajini 2014. godine, a nešto kasnije, 2016. i u Siriji.

Državljani Srbije aktivno učestvuju u ratu u Ukrajini još od ruske aneksije Krima 2014. godine, iako je prema zakonu Srbije zabranjeno učestvovati u stranim vojskama. Po navodima ministarstva odbrane i sigurnosnih vlasti u Beogradu, sve informacije o Srbima koji se bore u Ukrajini se pomno prikupljaju.

Poznato je da na strani Rusije ratuje i nekoliko državljana Bosne i Hercegovine. Prije nekoliko mjeseci pojavio se snimak na kojem poznati srbijanski plaćenik Dejan Berić razgovara sa dvije osobe koje su iz BiH piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79