Na crnom tržištu znanja diplomski rad 100 maraka, a doktorat 400

Sve je na prodaju, pa se na internetu mogu naći oglasi koji studentima nude seminarske, maturske, diplomske i magistarske radove, čak i doktorske disertacije.

Na crnom tržištu znanja mogu se naći radovi iz skoro svih naučnih oblasti, po simboličnim cijenama – najjeftiniji seminarski je 20 maraka diplomski rad košta oko 100 KM, magistarski je za 50 KM skuplji. Doktorat je oko 400 maraka.

Daju garanciju

U jednom od oglasa na internetu navodi se da radove izrađuje stručno osoblje te da nude i pisanje lektira, prijevod lekcija na engleski i njemački jezik, ali i izradu naučnostraživačkih radova, piše Avaz.

– Jedini smo koji dajemo garanciju na kvalitet i na stopostotnu prolaznost. Možemo vam poslati na uvid više od 500 već urađenih radova. Mi smo ozbiljna firma, ne koristimo pri izradi rada internet, već knjige. Rad možete preuzeti isključivo lično, putem našeg kurira – navodi se u oglasu.

Plaćanje se vrši putem žiroračuna, prije predaje rada. Druga firma koja izrađuje naučne radove prije primopredaje korisniku pošalje nekoliko fotografija rada, naslovnu stranicu, uvod, literaturu koja je korištena. Kada stigne novac na račun, rad „kupcu“ šalju e-mailom.

Obrazovni sistem Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić tvrdi da do sada nisu imali slučaj da je neki student kupio rad na internetu.

– Protiv plagijata uspješno se borimo zahvaljujući softveru za otkrivanje plagijata, koji postoji na našem univerzitetu. S druge strane, dok studenti pripremaju seminarske i druge istraživačke radove, s njima rade i profesori, tako da je mogućnost kupovine ili prepisivanja mala – istakao je Fejzić.

Ahmed Kosovac trenutno pohađa master studij na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Kaže da mu na pamet ne pada da pomoć potraži na internetu.

– Bilo je kolega koji se nisu ustezali kupiti rad samo da bi dobili ocjenu. Ovdje se najbolje vidi koliko naš obrazovni sistem ima propusta. Tehnički, ne postoje neke mjere da se stane nekom ukraj i spriječi kupovina rada. No, mislim da je i ta odluka pitanja i morala svakog pojedinca – kaže Kosovac.

Bogunić: Poduzeti zakonom predviđene mjere

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić kazala je za Avaz da nije upoznata s trgovanjem znanjem putem interneta.

– Ako nam se neko pisanim putem javi da imamo ovakvih slučajeva, odmah ćemo reagirati i poduzeti zakonom predviđene mjere – rekla je Bogunić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79