Na današnji dan: Haški tribunal oslobodio Nasera Orića

Na današnji dan 321. Rimski car Konstantin II, kršćanin, proglasio je nedjelju za dan odmora i vjerskog obreda.

1583. Ruski car Ivan Grozni ubio je, u nastupu gnjeva, sina. Ovaj autokrata proveo je značajne reforme u Rusiji, a zbog okrutnog odnosa prema boljarima dobio je naziv Grozni. Kao tragični lik bio je inspiracija slikarima, muzičarima, književnicima, filmskim rediteljima.

Indija i Pakistan potpisali mirovni sporazum

1608. Francuski istraživač Samuel de Champlain osnovao je kanadski grad Quebec.

1775. General George Washington zvanično je preuzeo komandu nad vojskom kolonista u Američkom ratu za nezavisnost.

1849. Francuske trupe su ušle u Rim savladavši otpor snaga Giuseppea Garibaldija i ponovo ustoličile poglavara Rimokatoličke crkve papu Pija IX.

1881. Pod pritiskom Velike Britanije, Turska je potpisala konvenciju s Grčkom kojom su Grci dobili Tesaliju i dijelove Epira.

1883. Rođen austrijski pisac Franz Kafka. Njegova djela, među kojima su najpoznatiji romani “Proces” i “Zamak” i pripovijetka “Metamorfoza”, imala su presudan uticaj na evropsku književnost 20. vijeka.

1940. Britanci onesposobili veliki dio francuske flote stacionirane u Oranu u Sjevernoj Africi da ne bi došle u posjed Njemačke. Francuzi nisu pristali da, nakon kapitulacije Francuske, predaju flotu dobrovoljno, pa je najveći dio uništen, a poginulo je oko 1.000 francuskih mornara.

1944. Sovjetske trupe u Drugom svjetskom ratu oslobodile glavni grad Bjelorusije Minsk i zarobile 100.000 njemačkih vojnika.

1962. Alžir stekao nezavisnost poslije 132 godine francuske kolonijalne vlasti.

1969. Jedan od osnivača engleske rok-grupe Rolling Stones Brian Jones utopio se u svom bazenu pod dejstvom prekomjerne količine droge.

1972. Indija i Pakistan potpisali mirovni sporazum, čime je okončan sukob izazvan 1971. građanskim ratom u Istočnom Pakistanu (Bangladeš).

1987. Ratni zločinac iz Drugog svjetskog rata Klaus Barbie, lokalni šef Gestapoa, nazvan kasapin iz Lyona, osuđen je u Francuskoj na doživotnu robiju.

1988. Raketa sa američkog ratnog broda Vensen oborila je iznad Perzijskog zaliva u posljednjoj sedmici iransko-iračkog rata iranski putnički avion erbas A300. Poginulo je svih 290 ljudi u letjelici.

1996. Predsjednik Rusije Boris Jeljcin pobijedio je u drugom izbornom krugu komunističkog kandidata Genadija Zjuganova i time započeo drugi predsjednički mandat.

2001. Ruski avion tupoljev 154 srušio se kod Irkutska. Poginulo je svih 145 putnika i članova posade.

Priznanje za Danisa Tanovića

2002. Bh. filmski redatelj Danis Tanović proglašen jednim od dobitnika italijanske Nagrade za mir.

2004. Manastir Visoki Dečani uvršten je na listu svjetske baštine UNESCO-a kao peti spomenik iz Srbije. Na listi UNESCO-a nalaze se ukupno 754 spomenika iz cijelog svijeta.

2004. Umro Andrijan Nikolajev, ruski kosmonaut koji je 1962. godine postavio rekord u boravku u svemiru kružeći oko Zemlje 64 puta za ukupno 96 sati.

2008. Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića odgovornosti za zločine počinjene tokom rata u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79